fduer
zuza: hej
uczeń kupił 4 książki. Wszystkie bez pierwszej kosztowały 42 złote, wszystkie bez drugiej 40
złotych, wszystkie bez trzeciej 38 złotych,a wszystkie bez czwartej 36 złotych. Ile kosztowała
każda książka
zadanie rozwiąz bez uzywania układu równan
8 sie 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
ten warunek z brakiem ukladu równań to jest dodane przez Ciebie, czy przez nauczyciela
8 sie 14:54
zuza: nauczyciele
8 sie 14:56
zuza: z układem równan to proste, ale bez to niebardzo wiem
8 sie 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
suma za wszystkie 4 ksiązki to jakieś 'x'
druga książka jest droższa od pierwszej o 2 PLN (suma druga,trzecia i czwarta = 42, a suma
pierwsza,trzeci i czwarta = 40 ... czyli druga − pierwsza = 2PLN)
trzecia droższa od drugiej o 2PLN
czwarta od trzeciej o 2PLN
Zauważasz −−− ciąg arytmetyczny.
a1 = "ileś"
a2 = "ileś"+2
a3 = "ileś" + 4
a4 = "ileś" + 6
musisz wyznaczyć a1
8 sie 15:12
zuza: poziom 6 klasa
8 sie 15:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ciąg arytmetyczny nie jest na poziomie 6 klasy ? (pytam, bo nie znam obecnych 'wytycznych')
8 sie 15:16
zuza:
8 sie 15:18
nikt : Arturze zuza pozna ciąg arytmetyczny za jakieś 5 lat
8 sie 15:24
Mila: 1 2 3 4
◯ ▯ Δ □
▯ Δ □ 42
◯ Δ □ 40
◯ ▯ □ 38
◯ ▯ Δ 36
3*(◯ +▯ + Δ + □ )=42+40+38+36
dokończ
8 sie 15:24
zuza: 
8 sie 15:28
Mila: Znaki zapytania ?
dodaj po prawej i podziel przez 3.
Pytaj o konkrety.
8 sie 15:36
zuza: =52
8 sie 15:44
Mila: 52 złote kosztują 4 książki, to pierwsza ile kosztuje?( wszystkie bez pierwszej...)
8 sie 15:46
Bogdan:
Czy oznaczymy niewiadome ◯, ▯, □, △. czy też literkami: w, x, y, z − to otrzymujemy
jednak układ równań.
Zadanie trzeba rozwiązać inaczej.
8 sie 15:53
zuza: ok, juz mam , dzięki
8 sie 16:04
Bogdan:
Kiedyś uczono rozwiązywania zadań arytmetycznie, bez równań. Obecnie tę umiejętność
przekazuje się, ale tylko w najprostszych przypadkach, w nauczaniu początkowym uczniom
szkół podstawowych.
Zachęcam do spróbowania rozwiązania tego zadania w sposób arytmetyczny, bez wprowadzania
dodatkowych oznaczeń i bez układania równań.
8 sie 16:45