zadanie z trapezem
Mati:

AC=CB=3
√3
AD=DC=3
kąty: DAC=DCA=30
o
ACE=60
o
CAE=30
o
| | √3 | | |AE| | |
dlaczego nie wychodzi mi poprawnie AE z cos30= |
| = |
| ? |
| | 2 | | 3√3 | |
8 sie 14:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
popatrz na coś innego −−− CE = 4

natomiast AD = 3

jakim cudem wysokość (prostopadła do
podstaw) jest dłuższa od boku, który jest pod kątem 30
o
8 sie 14:31
Mati: to jest dobrze na stówę. CE to wysokość tego trapezu, i jednocześnie tego trójkąta
równoramiennego ACB
8 sie 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:

Mati −−− jakim cudem możesz stworzyć taki trójkąt

pytam ja się Ciebie
| | CE | | 4 | |
Druga sprawa −−− skoro ∡EAC = 30o to sin30o = |
| = |
| ⇔ AC = 8  |
| | AC | | AC | |
8 sie 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
trójkąt ten powstaje poprzez 'przesunięcie' lewego boku trapezu do wierzchołka C
8 sie 14:42
8 sie 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mati −−− fajnie ... ale jeszcze raz ... na chlopski rozum −−− przesuwasz lewy bok (długości 3)
równolegle do podstaw aż do punktu 'c' ... i masz że przeciwprostokątna jest krótsza od
przyprostokątnej

zdanie błędne ... brak rozwiązań.
8 sie 14:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo po prostu spuszczasz wysokość trapezu z wierzchołka C.
Autor musiał pomylić dane (|CD| = 4 i h=3 ... wtedy to ma jakiś sens)
8 sie 14:53
Mati: no nie ma to sensu. ale niech ktos inny sie jeszcze wypowie. odpowiedz wychodzi mi i tak taka
jak w ksiazce, ale tylko dzięki tw. pitagorasa
8 sie 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo to zadanie jest błędnie zrobione −−− nie wiem kto pisał to zadanie, ale jest ono błędne ...
dlatego z tw. pitagorasa wychodzi co innego jak z cosinusa.
zresztą zaprezentowałem to chociażby wyliczając przekątną trapezu korzystając z sinusa dolnego
trójkąta, a nie tego lewego.
8 sie 15:06
Mila: Artur ma rację. Może ma być 5 a nie 3?
8 sie 16:46
Mati: na stówkę 3. W odpowiedziach nawet robili z błędem.
8 sie 19:38