matematykaszkolna.pl
zadanie z trapezem Mati: rysunekAC=CB=33 AD=DC=3 kąty: DAC=DCA=30o ACE=60o CAE=30o
 3 |AE| 
dlaczego nie wychodzi mi poprawnie AE z cos30=

=

?
 2 33 
8 sie 14:18
Artur_z_miasta_Neptuna: popatrz na coś innego −−− CE = 4 natomiast AD = 3 jakim cudem wysokość (prostopadła do podstaw) jest dłuższa od boku, który jest pod kątem 30o
8 sie 14:31
Mati: to jest dobrze na stówę. CE to wysokość tego trapezu, i jednocześnie tego trójkąta równoramiennego ACB
8 sie 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek Mati −−− jakim cudem możesz stworzyć taki trójkąt pytam ja się Ciebie
 CE 4 
Druga sprawa −−− skoro ∡EAC = 30o to sin30o =

=

⇔ AC = 8
 AC AC 
8 sie 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna: trójkąt ten powstaje poprzez 'przesunięcie' lewego boku trapezu do wierzchołka C
8 sie 14:42
Mati: http://www.matematyka.pl/203967.htm to jest polecenie.
8 sie 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna: Mati −−− fajnie ... ale jeszcze raz ... na chlopski rozum −−− przesuwasz lewy bok (długości 3) równolegle do podstaw aż do punktu 'c' ... i masz że przeciwprostokątna jest krótsza od przyprostokątnej zdanie błędne ... brak rozwiązań.
8 sie 14:52
Artur_z_miasta_Neptuna: albo po prostu spuszczasz wysokość trapezu z wierzchołka C. Autor musiał pomylić dane (|CD| = 4 i h=3 ... wtedy to ma jakiś sens)
8 sie 14:53
Mati: no nie ma to sensu. ale niech ktos inny sie jeszcze wypowie. odpowiedz wychodzi mi i tak taka jak w ksiazce, ale tylko dzięki tw. pitagorasa
8 sie 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna: bo to zadanie jest błędnie zrobione −−− nie wiem kto pisał to zadanie, ale jest ono błędne ... dlatego z tw. pitagorasa wychodzi co innego jak z cosinusa. zresztą zaprezentowałem to chociażby wyliczając przekątną trapezu korzystając z sinusa dolnego trójkąta, a nie tego lewego.
8 sie 15:06
Mila: Artur ma rację. Może ma być 5 a nie 3?
8 sie 16:46
Mati: na stówkę 3. W odpowiedziach nawet robili z błędem.
8 sie 19:38