pomocy ;)
Grześ1992: | | 3 | |
mam taki problem mam cosδ= |
| ile to jest stopni i ile minut dokładnie  |
| | √13 | |
8 sie 12:06
Grześ1992: albo jak to wstukac w kalkulator zeby wyszlo 33stopnie i 41 minut
8 sie 12:07
Maslanek:
arccos inaczej cos
−1
8 sie 12:08
Grześ1992: tak ale wychodzi 33,69stopni jak 0,69 zamienic na minuty
8 sie 12:14
Maslanek: Hm...

Nie wiem czy to w ogóle jest logiczne (przeniesienie z geografii

)
15
o=1h
3min=1
o.
1
o=3min
0,69
o=x
8 sie 12:17
Maslanek: Dobra... Za cholerę tyle nie będzie xD Nieważne
8 sie 12:18
Grześ1992: taaa

ale znalazlem juz sposob proporcją ;> tylko trochę mozolne

a więc 180stopni równa sie 10800minut to:
180−0,69
10800−x
8 sie 12:21
Maslanek: Czemu 180
o=3h?
8 sie 12:24
picia:
a 1o to nie 60 minut?
1o−60minut
0,69−x
8 sie 12:30
Maslanek: Geograficznie na pewno nie
8 sie 12:35
8 sie 12:39
Maslanek: Aha...

W takim razie słonecznie nie
8 sie 12:43
8 sie 12:46
pigor: ...

, a więc jak zamienić dalej twoje
33,69o , otóż niech
x'= ?,
to
69100 =
x60 ⇒ 100x = 60*69 ⇒ x=6*6,9 ⇒ x=41,4' ⇒
⇒ x=41'
410=41'
2460 ⇒
x=41' 24'' i tyle, czyli
33,69o=33o41'24'' . ...
8 sie 12:53
Grześ1992: dzięki
8 sie 13:41
pigor: cóż, wiki ... tu nie ma nic do roboty , tylko zwykłe rozumienie i zastosowanie proporcji .
...
8 sie 13:42
picia:
no tak, tylko
Maslanek myslal ze 1
o to 3 min
8 sie 13:51