zadania tekstowe z funcji wymiernej
niekumaty: 1. Do zbiornika o pojemności 800 m3 można doprowadzić wodę dwiema rurami. w ciągu jednej
godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 32 m3 wody więcej niż druga rura. czas
napełnienia zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 12 godzin i 30 minut krótszy od czasu
napełnienia tego zbiornika tylko drugą rurą. oblicz w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie
napełniony, jeśli woda będzie doprowadzana przez obie rury jednocześnie.
2. Pierwsza pompa napełnia zbiornik w czasie o 15 godzin krótszym niż druga pompa. Jeżeli obie
pompy pracują jednocześnie to zbiornik zostaje napełniony w czasie 10 godzin. Ile godzin
potrzeba na napełnienie zbiornika przy pomocy każdej z pomp?
3. w dwóch silosach zbożowych znajduje się łącznie 14,3 m3 zboża. w ciągu dwóch tygodni
zwiększono ilość zboża w pierwszym silosie o 28% a w drugim o 60%. po tej zmianie ilość zboża
w pierwszym silosie jest dwa razy mniejsza od ilości zboża w drugim silosie. ile metrów
sześciennych zboża znajdowało się początkowo w każdym silosie?
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
Z góry dziękuje
8 sie 11:44
Maslanek: 1. Posłużyłem się takim sposobem:
V − szybkość napełniania drugiego (m
3/h)
t − czas napełniania pierwszego
(v+32)t=v(t+12,5)
Stąd V=2,56t
Wiemy też, że (v+32)t=800 ⇒ 2,56t
2+32t−800=0 ⇒ t
2+12,5t−312,5=0
√Δ=37,5
t=12,5
v=32
| | 800 | | 1 | |
Ostatecznie: tc= |
| =8 |
| . |
| | 32+64 | | 3 | |
8 sie 12:02
Maslanek: 2. układ równań
x − czas napełniania szybszą pompą:
8 sie 12:03
Maslanek: 3. układ równań:
x−tonaż silosa pierwszego
y−tonaż silosa drugiego
1) x+y=14,3
8 sie 12:05
niekumaty: wielkie dzieki, jeszcze mam pare zadan, ale je wrzuce juz jutro, teraz rozumiem, ale nie
umialem wpasc na forme rownania, dzieki,pozdr
8 sie 12:49
niekumaty: oj nie pospieszylem sie, w tym 3 tyle tez zrozumialem, ale nie wiem co dalej
8 sie 12:50
Maslanek: x+y=14,3
2,56x=1,6y
x+y=14,3
1,6x=y
| | 14,3 | |
Podstawiając do 1: 2,6x=14,3 ⇒ x= |
| =5,5. |
| | 2,6 | |
x=5,5
y=1,6*5,5=8,8.
8 sie 13:04