całki sprawdzenie
maciek: Witam,
prosze o sprawdzenie czy mam dobre wyniki całek:
1. ∫( 5x
2 + 31x + 52 ) / ((x + 4)(x
4 + 6x +10)) dx = ln|x + 4| + ln| x
2 + 6x +10| + C
2. ∫ 1 / 1 + 3sin
2x dx = arctg
22x + C
dziekuje
7 sie 22:57
7 sie 23:13
Mila: 1)J=−8/3ln(x+4)+ 11/2ln(x+5)+ 13/6ln(x+1)
7 sie 23:34
7 sie 23:55
maciek: okay bardzo dziekuje !
8 sie 18:59
maciek: nie rozumiem tylko rozwiązania 2 zadania. ja korzystam ze wzorów i podstawiam za
sin
2x = t
2/ 1+ t
2 oraz za dx+ 1/1+ t
2 oraz t=tgx i wychodzi mi taki wynik
:arctg(2tgx).
skad bierze sie 1/2 przed tym wynikiem? nie umiem wywnioskowac tego z wolframalphy
8 sie 19:09
Mila: Właśnie wyrzuciłam kartkę z rozwiązaniem, bo myślałam, że to Cię już nie interesuje. Zaraz
policzę.
8 sie 20:40
Mila: Po podstawieniu, które podajesz, otrzymujesz:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt= [ 2t=u; 2dt=du; dt= |
| du ]= |
| ∫ |
| du |
| | 1+4t2 | | 1+(2t)2 | | 2 | | 2 | | 1+u2 | |
8 sie 20:51
maciek: no i wszystko juz jasne

naprawde bardzo dziekuje ze jeszcze chcialo CI sie to ruszac
9 sie 17:42
Mila: Zawsze sprawdzam swoją "pomoc" i odzew.

Lubię takie proste całki.
9 sie 20:55