wielomiany
Dz....: Znajdź współczynniki a, b i c wielomianu W(x)=ax3 +bx2 +4x +c, jeśli W(2)=13, W(−3)= −92, a
W(0)=1.
7 sie 19:19
nikt : W(x) = ax3 + bx2 + 4x + c
W(0) = 1 zatem :
1 = a*0 + b*0 + 4*0 + c ⇒ c = 1
nasz wielomian można zapisać w postaci :
W(x) = ax3 + bx2 + 4x + 1
13 = 8a + 4b + 8 + 1
−92 = −27a + 9b −12 + 1
mamy więc układ równań :
2a + b = 1
−27a + 9b = −81
18a + 9b = 9
27a − 9b = 81
45a = 90
a = 2
z pierwszego równania :
4 + b = 1
b = −3
nasz wielomian jest w postaci :
W(x) = 2x3 − 3x2 + 4x + 1
7 sie 19:37
CZK: podobie jak wczesniej . tylko tu budujesz 3 równania kazde z trzema niewiadomymi − a b c i
rozwiazujesz uklad 3ech równan liniowych z 3ema niewiadomymi
7 sie 19:38