matematykaszkolna.pl
domyślam się ,że pytanie to musi być tautologiem CZK: Są dwie bramy jedna prowadzi w przepaść a druga w bezpieczna drogę . Przed obiema bramami stoją strażnicy , jeden zawsze kłamie a drugi zawsze mówi prawdę . Ja nie wiem która brama jest bezpieczna a która nie, oraz nie wiem który ze strażników kłamie a ktory mówi prawdę . Jakie pytanie należy zadać , aby nie zależnie od tego któremu ze strażników je zadamy uzyskać odpowiedź która pozwoli mi bezpiecznie przejść . Można zadać tylko jedno pytanie.
7 sie 18:55
CZK: zle napisałem , domyślam się , że pytanie musi być tak zadane , aby odpowiedz była tautologiem
7 sie 19:02
konrad: tautologią jeśli już emotka
7 sie 19:08
picia: o co chodzi? myslalem ze trzeba rozwiazac zagadke i tak wymyslic pytanie zeby bezpiecznie przejsc cos w stylu: jesli spytam drugiego straznika to...
7 sie 19:11
CZK: chodzi o to ze odpowiedz musi być zawsze prawdziwa , niezależnie od zdań składowych . Bo jeden strażnik zawsze mówi zdania elementarne prawdziwe a drugi zawsze fałszywe
7 sie 19:43
Jack: może nie mówić prawdziwych zadań elementarnych − prawdziwa ma być cała wypowiedź.
7 sie 20:06
Mati: Pytanie: Jaką bramę wskazałby drugi strażnik? (i wejść bramą przeciwną)
7 sie 20:33
picia: dokladniej: ktora brame jako bezpieczna wskazalby drugi straznik? moze byc?
7 sie 20:41
Tomek.Noah: Hmmm gdyby można było zadać dwa pytania (jedno jednemu, drugie drugiemu) to odpowiedź Pici było by dobre emotka
7 sie 23:58
Tomek.Noah: Heheh sorka Pici jest dobra odpowiedź xD chodziło mi o matiego proszę o wybaczenie za tą gafę xD
8 sie 00:00