dziedzina funkcji f(x)= u{5}{x^2-4}
Justyś:
dziedzina funkcji f(x)= 5x2−4 jest zbiór: a. (2;2) b. R\{−2;2} c. R\{2} d. R
7 sie 17:37
konrad: zacznijmy od tego czym jest dziedzina?
7 sie 17:40
picia:
trzeba policzyc kiedy mianownik bedzie rowny 0 i wyrzucic z dziedziny.
7 sie 17:40
picia: sorka
konrad
7 sie 17:42
Justyś: wyszlo ze x=2 czyli odp C
7 sie 17:45
konrad: spoko picia
7 sie 17:45
konrad: nie tylko 2, to już było dzisiaj chyba w którymś z Twoich zadań
a2−b2=(a−b)(a+b)
7 sie 17:48
picia: nie
ile jest (−2)2 ?
7 sie 17:48
konrad: albo pamiętać, że √x2=x=−x
7 sie 17:50
picia:
jesli
ona to
Justyś
7 sie 17:50
picia:
Justyś dziedzina to takie x dla ktorych funkcja ma sens.
z tego co sie orienuje to liczycie tylko wlasnie ulamki, pierwiastki i ewentualnie logarytmy.
7 sie 17:52
Justyś: x=2 i x=−2 odp.b
7 sie 17:53
konrad: si
7 sie 17:54
picia: lub
odp b sie zgadza
7 sie 17:55
Justyś: ona to ktos inny.
7 sie 17:55
konrad: a jaka 'ona'
7 sie 18:00
picia: nie tylko 2, to już było dzisiaj chyba w którymś z Twoich zadań
to cytat z Twojego postu.
wczesniej zadanie ze wzorem skroconego mnozenia miala osoba o nicku
ona
7 sie 18:03
konrad: aha, rozumiem
7 sie 18:05