studia - pytanie
energetyk: Witam,
pewnie nie to forum, ale duża część z was pójdzie na politechnikę więc poniekąd tematyka mojej
wiadomości zgodna z tematyką forum

Od października będę studiował energetykę na politechnice śląskiej. Chciałbym prosić was o to
byście podpowiedzieli które działy ze szkoły średniej z fizyki powtórzyć/nauczyć się, ponieważ
w liceum ten przedmiot kulał i to strasznie. Wymienię działy z podręczników wyd. Zamkor, w
których jestem posiadaniu.
1.kinematyka
2.dynamika
3.grawitacja
4.elementy szczególnej teorii względności
5.hydrostatyka
6.fizyka cząsteczkowa i termodynamika
7.elektrostatyka
aneks 1.elementy matematyki w fizyce
aneks 2.doświadczenia i opracowanie wyników pomiarów
aneks 3. programy komoputerowe
aneks 4.mechanika bryły sztywnej
Część 2.
1.prąd elektryczny
2.magnetyzm
3.indukcja elektromagnetyczna
4.ruch drgający
5.fale
6.transport energii
7.światło i jego rola w przyrodzdie
8.fizyka jądrowa i jej zastosowania
9.podsumowanie wiadomości o oddziaływaniach występujących w przyrodzie
10.budowa i ewolucja wszeechświata
11.jedność mikro− i makroświata
12.fizyka a filozofia
13.narzędzia współczesnej fizyki i ich rola w odkrywaniu mikro− i makroświata
aneks 1.doświadczenia i opracowanie wyników pomiarów
aneks2.doświadcvzenia komputerowe
Z pewnością wiele działów można odrzucić, pytanie − które? Jeśli ktoś z was miał styczność ze
studiami technicznymi − proszę o pomoc

pozdrawiam
7 sie 16:49
Artur z miasta Neptuna:
Zacznijmy od tego ... ze studia to calkiem inna polka co liceum. na dobra sprawe mozesz nie
powyarzac nixzego bo i tak wszystkie zagadnienia beda na nowo prowadzane...ale tym razem za
pomoca iloczynow wektorowych oraz rownan rozniczkowych.
Z drugiej strony po powtorce bedziesz mial wieksza szanse 'cos kojarzyc'.
Ja jednak proponowalbym nie stresowac sie narazie i zobaczyc jak bedzie
7 sie 17:02
Artur z miasta Neptuna:
Dodatkowo −−−− kazda uczelnia umieszcza w internecie opis przedmiotow na danym kierunku −
przeczytaj, a sie dowiesz jakie zagadnienia beda poruszane na zajeciach na pierwszym
semestrze.
Bardziej powinienes sie obawiac matematyki
7 sie 17:03
energetyk: Dziękuję za odpowiedź;
Sądzę że coś mi to zawsze da, jeśli zapoznam się z tematyką fizyki przed studiami. Pytanie
tylko: ile zdążę przerobić − na pewno nie wszystkie działy, postaram się jakoś mądrze wybrać.
Z matematyki nigdy nie miałem problemów, niedawno zacząłem przerabiać szeregi, granice i
pochodne.
"Ja jednak proponowalbym nie stresowac sie narazie i zobaczyc jak bedzie"
Jak sądzisz, czy będąc ogarniętym z matematyki natomiast mając nikłą wiedzę z fizyki i średnią
z chemii (realizowałem podstawę, aczkolwiek uczyłem się jej z przyjemnością) można dać radę,
ucząc się systematycznie? Mam spore obawy.
Co do opisu przedmiotów, moja uczelnia chyba tego nie udostępnia, jedyne co kiedyś znalazłem to
opis przedmiotu z dziennika ustaw, który niewiele mówi:
"Treści kształcenia: Miejsce fizyki i jej rola we współczesnej nauce i technice. Wybrane
problemy i zastosowania teorii względności, optyki, akustyki, fizyki atomowej i jądrowej.
Energia promienista. Bezpośrednia konwersja energii słonecznej i paliw w elektryczną.
Efekty kształcenia − umiejętności i kompetencje: określania podstawowych wielkości
fizycznych; rozumienia zjawisk i procesów fizycznych w przyrodzie; wykorzystywania praw
przyrody w technice i życiu codziennym."
7 sie 21:55
energetyk: Dodam tylko, że mój kier. jest kierunkiem zamawianym w związku z czym będę kursy wyrównawcze z
matmy i fizyki, może to coś pomoże, choć nie wiem jak to wygląda z realizacją.
7 sie 22:06
7 sie 22:06
energetyk: dzięki za linka, widziałem to już kiedyś i zdecydowałem, że na razie z tego nie skorzystam −
wszystko oparte jest na całkach i pochodnych. Chcąc w wakacje opanować cokolwiek z fizyki
korzystając z tego kursu musiałbym wpierw opanować (oprócz granic i pochodnych które jestem w
stanie się nauczyć) całość całek i różniczek −−−−− za mało czasu.
7 sie 22:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
energetyk −−− bo cała fizyka jest oparta na wektorach,pochodnych i całkach −−− dlatego właśnie
sugeruję, że nie ma sensu powtarzać materiał z liceum, który (ze względu na obliczenia) staje
się całkowicie bezużyteczny.
Jeżeli obawiasz się, że sobie nie poradzisz −−− to powtórz sobie ZAGADNIENIA, teorię, po części
wzory ... aby (mniej więcej) wiedzieć 'co się z czym trzyma'.
8 sie 09:41
energetyk: @Artur − czyli mówisz, że nie ma sensu skupiać się bardzo na obliczeniach i zadaniach, bo na
studiach wygląda to inaczej, tak? Dobrze zrozumiałem?
8 sie 10:54
___std_call___: Ja idę na fizykę techniczną i zamiast fizyki uczę się trochę analizy i algebry − ot, tak aby
już na początku choć trochę zrozumieć

.
8 sie 15:36
energetyk: trochę mnie uspokoiliście, dzięki
8 sie 21:42