mdm
jok: udowodnij ze:
| | 112233 | |
3√n3 + n2 − n < |
| |
| | 226698 | |
| | 112233 | |
(3√n3 + n2 − n)3 < ( |
| )3 |
| | 226698 | |
| | 112233 | |
n3−n2 − 3(n3 − n2)2/3*n + 3(n3 − n2)1/3*n2 − n3 < ( |
| )3) |
| | 226698 | |
7 sie 16:14
jok: co dalej?
7 sie 16:14
Vax: Dla n=−1 nie działa
7 sie 16:19
jok: muszę coś jeszcze podzielić?
7 sie 16:22
Maslanek: A może tak?

f(n)=
3√n3+n2−n
| | 1 | |
f'(n)= |
| *(3n2+2n)−1. |
| | 3*3√(n3+n2)2 | |
| | 1 | |
f'(n)=0 ⇔ |
| *(3n2+2n)=1 ⇔ 3n2+2n=33√(n3+n2)2 || ()3 |
| | 3*3√(n3+n2)2 | |
I sprawdzić wartość f(n) dla ekstremum.
7 sie 16:22
Vax: Nie da się udowodnić czegoś co jest nieprawdą
7 sie 16:22
Maslanek: Vax ma lepszy sposób
7 sie 16:23
Vax: Jakby było założenie, że np n > 0 to wtedy jak najbardziej to działa, w przeciwnym wypadku, jak
już wcześniej pisałem, nie działa np dla n=−1
7 sie 16:25
7 sie 16:28
Vax: Ehhh o tym pisałem, staraj się na przyszłość
dokładnie przepisywać treści zadań. W pdfie
masz założenie, że
n jest liczbą naturalną, co jest dość istotnym założeniem −
−
| | 1 | | 1 | | 112233 | |
Łatwo wykazać, że 3√n3+n2−n < |
| , ale |
| < |
| cnd. |
| | 3 | | 3 | | 336698 | |
7 sie 16:31
jok: | | 1 | |
chciałem za szybko mieć odpowiedź, ale nadal nie rozumiem dlaczego 3√n3 − n2 − n < |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 112233 | | 3 | | 1 | |
wiem, że |
| < |
| bo |
| > |
| |
| | 3 | | 336698 | | 8 | | 3 | |
7 sie 16:34
Vax: | | 1 | |
3√n3+n2−n < |
| ⇔ 33√n3+n2 < 3n+1/3 ⇔ 27n3+27n2 < 27n3+27n2+9n+1 ⇔ 9n+1 > 0 co |
| | 3 | |
jest prawdą, bo n jest naturalne.
7 sie 16:36
jok: Twój sposób łatwiejszy do zrozumienia od tamtego(nadal tamtego nie rozumiem). Dzięki
7 sie 16:39
Vax: Nie ma sprawy
7 sie 16:39
jok: Mógłbyś napisać dlaczego oni tamten sposób dali?
7 sie 16:41
Vax: Bo instynktownie jest po prostu to podnieść do sześcianu i liczyć. Ten sposób aż tak się nie
| | 1 | |
różni od tego w pdfie, tylko tutaj zauważamy, że da się to oszacować przez |
| , przez co |
| | 3 | |
rachunki są ,,ładniejsze"
7 sie 16:43
jok: ehh, też juz zrozumiałem o co tam chodzi. Przekształcają po prostu 3√n3 − n2 − n na "cyfry"
gdzie na końcu piszą to co Ty.
7 sie 16:43
jok: Dziękuje za pomoc, już kończe z tym spamem
7 sie 16:45