rozwiąż równanie
ona: Czy rozwiązaniem tego przykładu jest liczba 3 ? :
2x2 − 9
−−−−−−−−−−−− = x − 2
3x
wyszedł mi taki wynik, że x = 3.
7 sie 14:20
konrad: si
7 sie 14:21
Maslanek: Sprawdźmy:
P=3−2=1
L=P.
Tak

Chociaż możliwe, ze jest jeszcze ejdno rozwiązanie
7 sie 14:21
ona: o okej okej : > dziękuje

7 sie 14:26
ona: a przykład :
x2 − 36
−−−−−−−−−−− = 0
x−6
ma rozwiązanie 6, tak? x=6.
7 sie 14:28
picia: nie
7 sie 14:29
ona: w ogóle nie ma rozwiązania, tak

? bo właśnie nie wiem czy jak jest zero to znaczy, że
całkowicie nie ma rozwiązania?
7 sie 14:30
konrad: jest rozwiązanie, ale nie 6
7 sie 14:32
picia:
po pierwsze to wyznacz dziedzine (mianownik ≠ 0)
po drugie: przyrownaj licznik do 0 i sprawdz z dziedzina.
7 sie 14:33
ona: dziedzina :
x−6=0
x≠6
D= R\ {6}
przyrównanie licznika do 0 :
x2 − 36 = 0
x2= 36.
62 =36.
więc jakie jest rozwiązanie, bo już się pogubiłam : <
7 sie 14:36
konrad: czy tylko 62 daje 36?
7 sie 14:39
ona: no jeszcze −6.
7 sie 14:40
picia:
wzory skroconego mnozenia sie klaniaja
a2−b2=(a−b)(a+b)
7 sie 14:40
picia:
x2−36=(x−6)(x+6)
(x−6)(x+6)=0
x=6 x= −6
6 nie nalezy do dziedziny wiec rozwiazaniem jest x= −6
7 sie 14:42
ona: (x−6)(x+6)
x−6=0 x+6=0
x≠ 6 x≠ −6.
znam wzory skróconego mnożenia, ale jakoś tak po prostu nie pomyślałam o tym ,żeby je
zastosować tutaj nie wiem dlaczego ,ale wiem, że i 6 podniesione do kwadratu da 36 jak i −6
podniesione do kwadratu da ten wynik.
7 sie 14:44
ona: okej okej, więc teraz już rozumiem dziękuje bardzo

.
7 sie 14:44