Cześć:) Może mi ktoś wytłumaczyć o co biega? Nie mam pojęcia.
Kamil K.: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A=(−1,4) i B=(7,8) oraz o środku należącym
do :
a) osi OX
b) osi OY
c) prostej y=x
7 sie 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzór ogólny okręgu o środku w punkcie (a,b) i promieniu 'r'
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
a)
S = (a,0)
(x−a)2 + y2 = r2
podstawiasz oba punkty i rozwiązujesz układ równań
b) analogicznie
c)
y=x
S = (a,a)
(x−a)2 + (y−a)2 = r2
podstawiasz oba punkty i rozwiązujesz układ równań
7 sie 14:15
Kamil K.: Trochę zagmatwane:(
7 sie 14:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak zaczniesz robić ... to juz nie będzie
7 sie 14:19
Kamil K.: ok
7 sie 14:22
Kamil K.: Wychodzi mi układ równań:
17+2a+a2=r2
113−14a+a2=r2
To jest ten układ w podpunkcie a?
7 sie 14:29
konrad: zakładając, że wyszedł dobrze musisz go teraz rozwiązać
7 sie 14:31
Kamil K.: No ok, ale w tym momencie stanąłem:(
7 sie 14:32
konrad: 17+2a+a2=113−14a+a2
7 sie 14:32
Kamil K.: a=6 wyszło. WIęc jak brzmi odpowiedz?
7 sie 14:38
konrad: to teraz policz r
7 sie 14:38
Kamil K.: r= √65 I teraz co?
7 sie 14:44
konrad: zatem masz środek okręgu: S(6,0) i promień r=
√65
podstawiasz to teraz do wzoru na okrąg
7 sie 14:45
Kamil K.: 36−12a+a2+y=r2 I co dalej? Co mam wstawic za y?
7 sie 14:50
konrad: do ogólnego wzoru

(x−x
S)
2+(y−y
S)
2=r
2
7 sie 14:51
Kamil K.: xs= 6 ys=0?
r mam dane, a to pierwsze x i y?
7 sie 14:52
picia:
x i y to.............. x i y
7 sie 14:54
konrad: pod x i y nic nie podstawiasz, widziałeś kiedyś w ogóle jak wygląda na wzór na konkretny okrąg?
7 sie 14:54
Kamil K.: Kurcze... Nie ogarniam... Podstawię i wyjdzie (x−6)+(y−0)=r2 nawaisty do2 i co dalej:(
7 sie 14:57
konrad: a gdzie r?
7 sie 14:58
picia:
nawiasy do kwadratu robisz tak samo
a ile jest y−0 ?
7 sie 15:01
Kamil K.: Y
7 sie 15:18
Kamil K.: x2−12x+36+y2=r2 Następnie co dalej?
7 sie 15:19
konrad: eh.....
tak ma być:
(x−6)2+y2=65
7 sie 15:22
Kamil K.: I to co napisałes to jest rozwiązanie?
7 sie 15:26
konrad: tak
7 sie 15:27
Kamil K.: dzięki!

B analogicznie, tak?
7 sie 15:28
konrad: tak, tam będziesz musiał policzyć drugą współrzędną
7 sie 15:32
Kamil K.: Dlaczego w podpunkcie b r wychodzi mi takie samo, a również? Gdzie zrobiłem błąd?
7 sie 15:36
konrad: w tym przypadku liczysz b (yS), nie a (xS)
7 sie 15:41
Kamil K.: Chyba jestem na dobrej drodze

b=12 wyszło mi
7 sie 15:48
Kamil K.: x2+(y−12)=65 czy taka jest odpowiedź w podpunkcie b?
7 sie 15:53
Mila: Kamil, umiesz pisać równanie prostej wykorzystując wektor prostopadły do prostej?
Jeśli tak, to podam Ci inny sposób.
7 sie 20:48
Mila: Napisać równanie symetralnej cięciwy AB.
Punkty przecięcia z OX, OY, y=x to środki okręgów.
7 sie 22:16
Kamil K.: jednak nie bede umial. Mozesz mi napisac odpowiedz?
8 sie 11:48
pigor: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty
A=(−1,4) i B=(7,8) oraz o środku
należącym do : a) osi OX , b) osi OY , c) prostej y=x .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mila ma rację, bo symetralna odcinka, to miejsce geometryczne punktów równo oddalonych od
końców tego odcinka , tu AB, więc np. tak:
prosta AB to : y−4=
8−47+1(x+1) ⇔ y−4=
12(x+1) ⇔ 2y−8=x+1 ⇔
2y=x+9,
to
a) z osią OX : y=0 i −8=x+1 ⇒
(a,b)=(−9,0) − środek okręgu na osi OX , wtedy
r
2=(−9+1)
2+(0−4)
2=64+16=80 ⇒
(x+9)2+y2=80 − szukane równanie okręgu ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) z osia OY : x=0 i 2y−8=1 ⇒ y=
92 ⇒
(a,b)=(0,92) − środek okręgu na OY,
więc r
2=(9+1)
2+(2−4)
2=100+4=104 ⇒
(x−9)2+(y−2)2=104 − szukane równanie okręgu ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) z prostą y=x ⇒ 2x−8=x+1 ⇒ x=9 ⇒
(a,b)=(9,9) − szukany środek na prostej y=x ,
więc r
2=(9+1)
2+(9−4)
2=100+25= 125 ⇒
(x−9)2+(y−9)2=125 − szukane równanie okręgu.

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie daję głowy, że się nie pomyliłem w liczeniu
8 sie 13:33
Mila:
Pigor, pomyłka u Ciebie.Powinieneś napisać jeszcze równanie symetralnej.( prostopadłej do
wektor AB
→=[8,4]
Symetralna odcinka AB:
Ax+By+C=0 ogólne równanie prostej
s: 8x+4y+C=0 równanie symetralnej odcinka AB
| | −1+7 | | 4+8 | |
Srodek AB: (xs;ys)=( |
| ; |
| )=(3;6)podstawiamy do równania symetralnej s |
| | 2 | | 2 | |
8*3+4*6+C=0
c=−48
s: 8x+4y−48=0 /:4
2x+y−12 =0
y=−2x+12
dla x=0 mamy punkt (0,12)− środek okręgu na osi OY.; x
2+(y−12)
2=r
2
r
2=(1
2+(12−4)
2=65
x
2+(y−12)
2=65
−2x+12=0
x=6 równanie okręgu; (x−6)
2+y
2=65 r
2=7
2+4
2=
y=x i y=−2x+12 punkt przecięcia (4,4)
(x−4)
2+(y−4)
2=r
2 oblicz r
2
8 sie 15:10
pigor: ...ale wpadka, no jasne, miałem na myśli symetralną , a ...

zadowolony skończyłem na AB ,
choć pamiętam, jak myślałem o środku AB i symetralnej i jak biegałem od i do telewizora
zobaczyć...

zapaśniczki , szkoda gadać

idę na piwo . ...
8 sie 15:25
Mila: Smacznego. (Żywiec?)
8 sie 15:47