Jak wskazać równanie asymptoty pionowej wykresu podanej funkcji?
ona: Proszę bardzo o pomoc..
Wskaż równanie asymptoty pionowej wykresu funkcji
5
f(x) = −−−−−−−−−−−−− + 4
x − 3
a) y=3 b) x=3 c) y=4 d) x= −3
7 sie 13:39
Bogdan:
a Twoja propozycja?
7 sie 13:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
pionową asymptotę szukasz patrząc na dziedzinę funkcji ... czyli "jakie 'x' nie są w dziedzinie
funkcji"
jako, że masz bardzo dobry wzrok, to od razu widzisz ... że w mianowniku ułamka masz (x−3) ,,,
a przecież mianownik nie może być =0 ... a więc x−3≠0 ... czyli x≠3
tak więc ... jeżeli ma być asymptota pionowa to tylko taka o równaniu x=3
7 sie 13:46
ona: dziękuje bardzo

)! myślałam w podobny sposób
7 sie 14:21