Znaleźć ekstremum funkcji
Magdalena: Znaleźć ekstremum funkcji f(x) = xlnx
Wyszło mi, że ma minimum w punkcie x=
1e
Może ktoś to potwierdzić ?
7 sie 13:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
możesz np. zbadać wartość funkcji dla x troszeczkę większego
i troszeczkę mniejszego od wyniku
7 sie 13:34
7 sie 13:36
Magdalena: chyba dobrze mi wyszlo
7 sie 13:38
Bogdan:
f'(x) = lnx + 1, f'(x) = 0 ⇒ lnx = −1 ⇒ x = e−1
f"(x) = e−1, f"(e−1) = e > 0 więc funkcja posiada w punkcie x = e−1 minimum
równe f(e−1) = −e−1
7 sie 13:43
7 sie 13:43
Magdalena: kurcze, nie korzystałam nigdy z wolframa więc chwila zanim się w nim połapie
| | lnx | |
jeśli mam teraz funkcję f(x) = |
| to ma ona maksimum w punkcie −e−3 ? |
| | x | |
Ja liczę tak jak Bogdan rozpisał, bo tak mnie uczyli
7 sie 13:47
konrad: 1/e
7 sie 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
to koniecznie naucz się obsługiwac wolframa −−− jest to bardzo dobry program przy wszelakiego
typu obliczeniach (nie tylko z matematyki, ale także i innych przedmiotów)
coś źle Ci wyszedł ten punkt:
f'(x) = 0 ⇔ lnx = 1 ⇔ x=e
1
7 sie 13:51
konrad: znaczy się ma max 1/e w punkcie e
7 sie 13:51
Magdalena: też mi wyszło że f'(x) = 0 ⇔ x = e
| | −3x + 2xlnx | |
teraz policzyłam f''(x) i wyszło mi f''(x) = |
| |
| | x4 | |
Więc f''(e) = −e
−2 (wcześniej się pomyliłam.)
Gdzie robię błąd ?
7 sie 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale nie rozumiem o co teraz Ci chodzi.
obliczyłaś f''
wartość f''(e) ≠ 0 ... czyli dobrze .. a więc nie ma tam punktu przegięcia tylko
minimum/maksimum
więc w czym problem
7 sie 13:59
Magdalena: jednak f''(e) = −e
−3
wciąż nie wiem co robię źłe
7 sie 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
na dobrą sprawę nie musialaś obliczać f'' aby to stwierdzić ... wystarczy wykonać (uproszczony)
szkic wykresu pochodnej pierwszego−rzędu
gdy pochodna zmienia znak wartości w otoczeniu punktu x=e1 ... to znaczy że jest tam
minimum/maksimum
7 sie 14:01
Magdalena: omatko! nie było pytania! hahahaha
7 sie 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
to powiedz co chcesz dokładnie zrobić
7 sie 14:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
7 sie 14:02