matematykaszkolna.pl
Znaleźć ekstremum funkcji Magdalena: Znaleźć ekstremum funkcji f(x) = xlnx Wyszło mi, że ma minimum w punkcie x= 1e Może ktoś to potwierdzić ? emotka
7 sie 13:28
Artur_z_miasta_Neptuna: możesz np. zbadać wartość funkcji dla x troszeczkę większego i troszeczkę mniejszego od wyniku
7 sie 13:34
Artur_z_miasta_Neptuna: albo w wolframalpha.com narysować funkcję emotka http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+xlnx
7 sie 13:36
Magdalena: chyba dobrze mi wyszlo
7 sie 13:38
Bogdan: f'(x) = lnx + 1, f'(x) = 0 ⇒ lnx = −1 ⇒ x = e−1 f"(x) = e−1, f"(e−1) = e > 0 więc funkcja posiada w punkcie x = e−1 minimum równe f(e−1) = −e−1
7 sie 13:43
Artur_z_miasta_Neptuna: możesz też kazać wolframowi rozwiązać to emotka http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28xlnx%29%27+%3D+0
7 sie 13:43
Magdalena: kurcze, nie korzystałam nigdy z wolframa więc chwila zanim się w nim połapie
  lnx  
jeśli mam teraz funkcję f(x) =

to ma ona maksimum w punkcie −e−3 ?
  x  
Ja liczę tak jak Bogdan rozpisał, bo tak mnie uczyli
7 sie 13:47
konrad: 1/e
7 sie 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna: to koniecznie naucz się obsługiwac wolframa −−− jest to bardzo dobry program przy wszelakiego typu obliczeniach (nie tylko z matematyki, ale także i innych przedmiotów) coś źle Ci wyszedł ten punkt:
 1−lnx 
f' =

x2 
f'(x) = 0 ⇔ lnx = 1 ⇔ x=e1
konrad: znaczy się ma max 1/e w punkcie e
Magdalena: też mi wyszło że f'(x) = 0 ⇔ x = e
  −3x + 2xlnx  
teraz policzyłam f''(x) i wyszło mi f''(x) =

x4  
Więc f''(e) = −e−2 (wcześniej się pomyliłam.) Gdzie robię błąd ?
7 sie 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna: ale nie rozumiem o co teraz Ci chodzi. obliczyłaś f'' wartość f''(e) ≠ 0 ... czyli dobrze .. a więc nie ma tam punktu przegięcia tylko minimum/maksimum więc w czym problem
7 sie 13:59
Magdalena: jednak f''(e) = −e−3 wciąż nie wiem co robię źłeemotka
7 sie 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna: na dobrą sprawę nie musialaś obliczać f'' aby to stwierdzić ... wystarczy wykonać (uproszczony) szkic wykresu pochodnej pierwszego−rzędu gdy pochodna zmienia znak wartości w otoczeniu punktu x=e1 ... to znaczy że jest tam minimum/maksimum
7 sie 14:01
Magdalena: omatko! nie było pytania! hahahaha
7 sie 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna: to powiedz co chcesz dokładnie zrobić
7 sie 14:02
Artur_z_miasta_Neptuna: emotka
7 sie 14:02