Jak to obliczyć?!! Wartość wyrażenia x/2+x dla x= √2 jest równa:
ona: Witam. Nie rozumiem polecenia zadania. Brzmi ono następująco :
x
Wartość wyrażenia −−−−−−−−−− dla x= √2 jest równa :
2 + x
√2 √2
a) 1 − √2 b) −−−−−−− c) √2 − 1 d) −−−−−−−−−−−−−
4 4 + 2 √2
Podstawiam za x podaną w treści zadania liczbę czyli √2, natomiast po wykonaniu obliczeń nie
wychodzi mi żadna z odpowiedzi a,b,c lub d.. Nie wiem co robię nie tak, bardzo proszę o
pomoc, chociażby jakieś delikatne nakierowanie. Dziękuje
7 sie 13:22
konrad: hehe, dobrze Ci wychodzi tylko w innej postaci
usuń niewymierność z mianownika to otrzymasz jedną z odpowiedzi
7 sie 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
| √2 | | √2 | | 2−√2 | |
| = //wyciągasz niewymierność z mianownika//= |
| * |
| = |
| 2+√2 | | 2+√2 | | 2−√2 | |
| | 2√2−2 | | 2(√2−1) | |
= |
| = |
| = √2−1 |
| | 4−2 | | 2 | |
odp (c)
7 sie 13:26
7 sie 13:30