Obliczyć granicę funkcji
Magdalena: Obliczyć granicę funkcji
lim x→
∞ x
1x−1
Będę wdzięczna za jakąś małą podpowiedź
7 sie 12:16
Magdalena: juz chyba wiem
7 sie 12:16
Magdalena: mogę to potraktować jako x0 czyli że wychodzi 1 ?
7 sie 12:16
Mila: x1/(x−1 możesz zapisać jako:
elnx1/(x−1)=elnx/(x−1)
limx→∞elnx/(x−1)=H=limx→∞e(lnx)'/(x−1)'=e0=1
7 sie 12:34
Magdalena: można tak korzystać z de l'Hospitala? chyba się korzysta jak jest ułamek a nie że e do potęgi
może się mylę, proszę o wyjaśnienia
7 sie 12:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
Magduś:
lim e'coś' = elim 'coś'
po 'wejściu' z granicą do potęgi otrzymujesz lim z ułamka i możesz skorzystać z d'Hospitala
tak się powinno (ładnie) zapisywać takie granice ... ale z pośpiechu Mila pisała 'lim' przed
całością
7 sie 12:57
Mila: Dzięki , Artur!
7 sie 13:04
Mila: Artur, widziałam, gdzieś wykład na ten temat, ale nie mogę teraz znaleźć.
7 sie 13:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
odnosnie 'wchodzenia' z granicą w potęgę
7 sie 13:07
Mila: i zapisu wyrażenia za pomocą exp.
7 sie 13:10
Magdalena: dziękuję!
7 sie 13:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
szczerze −−−− nie kojarzę 'wykładu'

po prostu:
jeżeli 'c' jest stałą to:
lim c
f(x) = c
lim f(x)
lim c* f(x) = c * (lim f(x))
e
'coś' = exp ['coś']
to drugie wykorzystywane przy duuuużych ułamkach (np. prawdopodobieństwo) i w programowaniu
7 sie 13:18
Mila: Artur, chodzi mi o to, aby polecić wykład Magdalenie.
7 sie 13:20