Proszę o pomoc...
Wieczny: Znajdź środek i promień okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach: A=(−1,6), B=(3,−2),
C=(−4,−3).
7 sie 11:41
Wieczny: Pomoże ktoś?
7 sie 11:52
rumpek: rozwiąż układ równań

(x − a)
2 + (x − b)
2 = r
2, gdzie podstawiasz odpowiednio z x'sy punkt
A,B, C
7 sie 11:55
Bogdan:
Podaj wzór okręgu w postaci ogólnej.
7 sie 11:55
Wieczny: W treści zadania mam tylko tyle:(
7 sie 12:06
konrad: wzór okręgu powinieneś znać, zresztą rumpek go podał...
7 sie 12:08
Wieczny: @rumpek− Nie rozumiem gdzie mam podstawić, możesz jaśniej?
7 sie 12:08
Mila: Zaczynam:
Współrzędne punktu A=(−1,6) podstawiam do ogólnego równania okręgu:
(−1−a)2+(6−b)2=r2
spróbuj dalej sam.
7 sie 12:14
Wieczny: ok
7 sie 12:18
Bogdan:
Jest mniej obliczeń, jeśli współrzędne punktów wstawi się do równania w postaci ogólnej,
a nie do równania okręgu w postaci kanonicznej.
7 sie 12:23
rumpek: Tak jak pisałem:

(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2, gdzie S(a,b), r
| ⎧ | (−1 − a)2 + (6 − b)2 = r2 | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | (3 − a)2 + (−2 − b)2 = r2 |
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | (−4 − a)2+(−3 − b)2 = r2 | |
1
o
(−1 − a)
2 + (6 − b)
2 = r
2
1 + 2a + a
2 + 36 − 12b + b
2 = r
2
2
o
...
3
o
...
7 sie 12:28
pigor: tak,
Bogdan naprawdę dobrze radzi, a więc np.
z równania okręgu w postaci
x2+y2−2ax−2by+c=0 . ...
7 sie 12:37
Bogdan:
Można np. w taki sposób rozwiązać zadanie (korzystamy z równania ogólnego okręgu, które
przedstawił pigor).
dla A(−1, 6) (1): 1 + 36 + 2a − 12b + c = 0
dla B(3, −2) (2): 9 + 4 − 6a + 4b + c = 0
dla C(−4, −3) (3): 16 + 9 + 8a + 6b + c = 0
Odejmujemy równania stronami:
(4) = (1) − (2): 24 + 8a − 16b = 0 ⇒ a − 2b = −3
(5) = (1) − (3): 12 − 6a − 18b = 0 ⇒ a + 3b = 2
(6) = (5) − (4): 5b = 5 ⇒ b = 1
(4): a = 2b − 3 = 2 − 3 = −1
(1): 37 − 2 − 12 + c = 0 ⇒ c = −23
Środek okręgu S(a, b) = (−1, 1)
Długość promienia okręgu r = √a2 + b2 − c = √1 + 1 + 23 = 5
7 sie 13:26
Wieczny: Wielki dzięki. Super! Dziękuję, już pojąłem o co chodzi
7 sie 14:03