ostroslup prawidlowy trojkatny
ertyui: graniastoslup prawidlowy trojkatny
1) znajdz pc i v, promien okregu opisanego na podstawie ma 6 cm, a przekatna sciany bocznej
tworzy z podstawa kat 45 stopni
2)znajdz pc i v , przekatna sciany bocznej ma 6 cm , a wysokosc graniastoslupa 4 cm
no i .. w tym pierwszym kombinowalam z ta podstawa ale nic nie wymyslilam..nie wiem jak sie
zabrac za to
w drugim probowalam wyliczyc z Herona..i jak mi jeden bok wychodzi z pierwiastkiem to mi sie
zaczyna wszystko komplikowac, nie wiem kurcze
pomocy!
6 sie 20:52
ertyui: graniastoslup *** sorry
6 sie 20:53
ertyui: z Herona nie moge, teraz wykminilam, musze miec 3 boki..a ja mam przekatna, jakos to ogarne,
ale z tym 1 nie wiem
6 sie 20:58
Saizou : wzór na wysokość w trójkącie równobocznym to...

a promień okręgu opisanego na tym trójkącie
6 sie 21:03
picia:
jak jest prawidlowy to co jest w podstawie?
6 sie 21:03
picia:
no i zostalem uprzedzony
6 sie 21:04
Kejt:

jak widać z rysunku:
zatem:
2h=18
h=9
korzystam ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym i mam:
a=...
dokończ..
znasz własności trójkąta o kątach 45
o, 45
o, 90
o?
6 sie 21:06
picia:
w 2) Pitagoras sie klania
6 sie 21:06
picia: juz zna

wczoraj bylo maglowane
6 sie 21:07
Kejt: szkoda, byłoby zajęcie
6 sie 21:09
ertyui: tak juz poznalam, bardzo sie przydalo

dobra ogarne sobie ladnie co tu zostalo napisane i
biore sie do roboty, wielkie dzieki
6 sie 21:12
ertyui: picia wiem ze pitagoras, to tez z niego obliczylam, wyszlo mi 2
√5..w sumie no jasne.. kurde
oka mam wzory , bo w zeszycie jakies zle powpisywane, cacy wszystko zrobie zaraz
6 sie 21:13
picia:
no to skoro masz juz wyliczone to nie wiem w czym problem...
6 sie 21:17
ertyui: no wiem wiem to tez mowie, brakowalo mi wlasciwych wzorow po prostu

musialam do ksiazki
zajrzec bo w zeszycie mialam zle, teraz to juz pikus..
6 sie 21:23
mala2: a
√3=18 |*
√3
3a=18
√3 |:3
a=6
√3[cm] bok podstawy (trójkata równobocznego)
| | (6√3)2*√3 | | 36*3√3 | |
Pp= |
| − |
| =27√3[cm2] pole podstawy |
| | 4 | | 4 | |
z zależności w trójkątach o miarach kątów 90, 45, 45 stopni
H=a ściany boczne są kwadratami
P
c=2P
p+P
b=2P
p+3a
2
P
c=2*6
√3+3*6
√3=30
√3[cm
2]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V=P
p*H
V=27
√3*6
√3=162*3=486[cm
3]
6 sie 23:18
mala2: pomyłka
Pc=2*27√3+3*(6√3)2=54√3+3*36*3=
6 sie 23:25
mala2:
zad. 2
z twierdz. Pitagorasa
a
2+H
2=6
2
a
2+4
2=6
2
a=
√36−16
a=
√20=
√4*5
a=2
√5[cm]
| | (2√5)2*√3 | | 4*5√3 | |
Pp= |
| − |
| =5√3[cm2] |
| | 4 | | 4 | |
P
c=2P
p+3aH
V=P
p*H
6 sie 23:34
ertyui: dziekuje mala
7 sie 06:39
ertyui: V=27√3*6√3=162*3=486[cm3] skad Ty pomnozylas przez 3.... ?

zdaje sie ze nie powinno sie tak
robic mnozy sie tylko te liczy przed pierwiastkiem i wychodzi 162
√3
7 sie 09:27
konrad: √3*√3=3
7 sie 09:34
ertyui: H=a ściany boczne są kwadratami
kwadratami
7 sie 15:23
konrad: huh?
7 sie 15:27
ertyui: tak napisala mala rozwiazujac 1 zadanie
btw. jaki sa wzory na :
1) V graniastoslupa prawidlowego trojkatnego
2) V ostroslupa prawidlowego trojkatnego
3 )V ostroslupa prawid. czworokatnego

na stronach szukam ale nie wszedzie sa takie same...hm nie wiem, a ja mam zle w zeszycie
chyba
7 sie 15:40
konrad: oj nie chce mi się wnikać w to zadanie

V=Pp*h
7 sie 15:44
konrad: w zależności od tego co jest w podstawie graniastosłupa, takie będzie Pp
7 sie 15:46
ertyui: dobra to konrad nie wie, a czy ktos inny moglby mi wytlumaczyc skad tam sie wziely te kwadraty

boki

[....]
z zależności w trójkątach o miarach kątów 90, 45, 45 stopni
H=a ściany boczne są kwadratami
? wyzej mala robila zadanie
7 sie 15:53
ertyui: "... jego ściany boczne są przystającymi (równymi) prostokątami. " hm
7 sie 16:08
picia:

teraz rozumiesz?
7 sie 16:39
ertyui: taa,dzieki
8 sie 20:45