luk
idk: ciag an jest okreslony wzorem 3n−4 znajdz takie liczby k aby kwadraty wyrazu an byl o 28
wiekszy od roznicy kwadratow wyrazow z nim sasiadujacych
wg mnie rownanie bedzie wygladac tak
ak2 + 28 =a(k+1) − a(k−1) pytanie: czy tak jest dobrze? czy moze powinno byc − 28
6 sie 16:40
Artur z miasta Neptuna:
Poniewa wartosc podniesiona do kwadratu ma BYC WIEKSZA (czyli kwadrat −28 ma byc rowny)
6 sie 16:45
Artur z miasta Neptuna:
Dlatego masz zle ... i powinno byc −28 .... Lub po prawej stronie rownania +28
6 sie 16:46
Patronus:
ak2 − 28 = ak+12 − ak−12 lub ak2 − 28 = ak−12 − ak+12
Jeśli to wyrażenie z lewej jest większe, to żeby przyrównać musimy odjąć
6 sie 16:47
Artur z miasta Neptuna:
Przyklad analogiczny: masz 20pln ... ja mam x pln. Gdybym wydal 10 pln to bedziemy mieli tyle
samo pieniedzy −−− ile mam pieniedzy?
6 sie 16:47
Koral: Artur z miasta Neptuna zaglądnij do postu mojego
6 sie 16:48