ciągi
ania: sprawdź czy ciąg an= 5−7n / 2 jest:
a) arytmetyczny
b) monotoniczny
6 sie 15:33
nikt : jestem na tak
6 sie 15:35
ania: tylko dlaczego "tak" ?
6 sie 15:37
ania: a) r jest stałe i wynosi 15, a podp. b) ?
6 sie 15:38
nikt : a) wystarczy sprawdzić czy an+1 − an jest jakąś liczba (tzn nie zawiera w sobie n)
b) każdy ciąg arytmetyczny jest monotoniczny.
6 sie 15:38
nikt : r ≠ 15
6 sie 15:39
ania: aaaa

przepraszam r=−3 1/2
6 sie 15:40
ania: następne zadanie jest takie :
W ciągu arytmetycznym a1=−4 , r=3 . Suma n−początkowych wyrazów jest równa 732. wyznacz n.
6 sie 15:42
nikt : 
a) r = −3,5 − jest to ciag arytmetyczny
b) każdy ciag arytmetyczny jest monotoniczny (ale nie na odwrót)
6 sie 15:42
picia:
podstaw i policz n
6 sie 15:54
ania: wyszło mi 3n
2 − 3n −736 = 0
chyba coś namieszałam i nie wiem gdzie
6 sie 16:11
picia:
n= 24
6 sie 17:00