hej
uuu: Ile boków ma wielokąt o 40 przekątnych ?
6 sie 14:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest prosta zależność pomiędzy bokami a ilością przekątnych −−− o ile się nie mylę jest to:
k = (n−2)(n−3)
gdzie
k −−− liczba przekątnych
n −−− liczba boków
6 sie 14:45
Saizou : | | n(n−3) | |
a= |
| , gdzie n− liczba wierzchołków a− liczba przekątnych |
| | 2 | |
6 sie 14:47
pigor: ... niech n∊N i n>3, to
12n(n−3)=40 ⇔
n(n−3)=80 ⇔ (n(n−3)=8*10 i nie widzę
tu liczb zbioru N spełniających to równanie, więc odp, nie istnieje taki wielokąt (wypukły) .
..
6 sie 14:50
uuu: a skąd te 3 w liczniku oraz 2 w mianowniku ?
6 sie 14:51
6 sie 14:57
pigor: ... a no
3 dlatego, że liczba przekątnych z 1−ego wierzchołka jest 3 mniejsza od liczby tych n
wierzchołków (n boków, n kątów) , a
2 dlatego, że przekątne pokrywają się łącząc pary wierzchołków no i tyle , bo reszta należy do
ciebie. ...
6 sie 14:58
Saizou : pcia podrzuciłem link z wyprowadzeniem tego wzoru i mam nadzieję że uuu zrozumie o co
biega
6 sie 14:59
Saizou : co ja piszę miało być
pigor
6 sie 14:59
uuu: aa no tak , rozumiem
6 sie 15:03