:)
nikt : Wykaż że jeżeli pomiędzy każde dwie kolejne cyfry liczby 121 wpiszemy tę samą liczbę zer to
otrzymamy kwadrat pewnej liczby naturalnej.
Chce się komuś zrobić to zadanko ?
6 sie 14:16
Mila: Palindrom.
6 sie 14:20
Trivial:
121 = 102 + 2*101 + 1
Wstawiamy k zer...
10...020...01 = 102+2k + 2*101+k + 1 = (101+k+1)2.
6 sie 14:27
nikt : i tyle

Jaki ja głupi jestem
6 sie 14:31
pigor: ...

nie przejmuj się
nikt bo ja też do nich muszę się zaliczyć widząc, tak piękne,
proste i przyjemne rozwiązanie
Trivial−a . ...
6 sie 14:38
Vax: Jak się ktoś nudzi to może takie zadanko

Znajdź najdłuższy ciąg jednakowych cyfr różnych od zera, którymi może się kończyć rozwinięcie
dziesiętne kwadratu liczby naturalnej.
6 sie 14:40
nikt : Trivial dziękuję bardzo za proste rozwiązanie
6 sie 14:41
Trivial:
6 sie 15:09