matma
Kasia: W okresie świątecznym każdy do każdego wysłał życzenia. Ilu było przyjaciół, jeśli życzeń było
56? − wyszło mi, że przyjaciół było 11, ale wtedy jak sprawdziłam to ilość życzeń się nie
zgadza. Czyżby jest błąd w zadaniu i powinno być 55 życzeń ?
6 sie 12:24
Tomek.Noah: myśląc łopatologicznie: załóżmy że było 23 przyjaciół, gdzie każdy wysłał po 22 życzenia (do
siebie nie liczymy

)skoro tak to wszystkich życzeń było 23*22 skoro teraz przyjmiemy że
było n przyjaciół to kazdy wysłał n−1 ( do siebie nie stąd ten −1) zatem wszystkich życzeń
było n*(n−1) a streści wiemy ze wynosi ono 56 zatem
n(n−1)=56
n
2−n−56=0
Δ=225
√Δ=15
n=8 (druga możliwość odpada bo n∊ℕ)
6 sie 12:34
6 sie 12:39
Kasia: oki dzięki
6 sie 12:40
picia:
czyli myślac łopatologiocznie 8*7=56
6 sie 12:41
Kasia: kurcze , nie wiem czy ktoś jeszcze na to odpisze, ale znalazłam taki wzór w zeszycie na to
zadanie :
no to wtedy by było tak:
n(n−1) = 112
6 sie 13:11
Kasia: n
2 − n − 112 = 0
a= 1
b= −1
c=−112
Δ= (−1)
2 − 4*1*(−112)
Δ= 1+448
Δ= 449
√Δ=
√449
czy tak by było dobrze ?
a jak dalej powinno być bo ja z tym pierwiastkiem z liczby 449 się gubię
6 sie 13:19
picia: zły wzór
6 sie 13:20
picia:
przeciez n musi byc naturalne dodatnie i od razu widac ze ten wzor jest zly.
6 sie 13:21
Kasia: hmm na pewno ? bo do zadania typu:
Było n osób. Na powitanie każdy z każdym wymienił uścisk dłoni . Ile osób było, jeżeli
nastąpiło 45 powitań ?
to wtedy był użyty ten wzór :
6 sie 13:24
picia: to jest innego rodzaju zadanie. pomysl dlaczego
6 sie 13:28
Trivial: Ale nie rozróżniasz kierunku przywitań. Czyli: Michał przywitał się z Marcinem oraz Marcin z
Michałem liczone jest jako jedno. Przy życzeniach liczy się kierunek.
6 sie 13:28
Kasia: a no faktycznie , już widzę różnicę
6 sie 13:30
picia: no
6 sie 13:41
Tomek.Noah: Picia nie wiem czy to był sarkazm

ale 8*7 to jest 56
6 sie 14:08
picia:
no i tak przeciez napisalem
6 sie 14:14
picia:
chodzilo mi o to ze nie trzeba z Δ liczyc.
6 sie 14:16