help
Kasia: W okresie świątecznym każdy do każdego wysłał życzenia. Ilu było przyjaciół, jeśli życzeń było
56?
6 sie 11:35
6 sie 11:36
pigor: ... a nie było czasem życzeń np.156, zamiast 56

, bo to równanie nie ma naturalnych
rozwiązań
6 sie 12:22
Trivial:
| | | |
Każdy wysyła w dwie strony. 2* | = 56 ⇔ n(n−1) = 56 ⇔ n = 8. |
| | |
6 sie 12:29
Trivial:
Tzn. jeśli np. mamy zbiór {Waldemar, Bożena} to Bożena wysłała do Waldemara, ale także Waldemar
do Bożeny.
6 sie 12:32
Trivial:
Przykład dla mniejszej ilości osób:
Mamy 3 osoby: A, B, C
Wtedy życzeń jest:
A→B, B→A
A→C, C→A
B→C, C→B
6 sie 12:38
Kasia: ok już rozumiem
6 sie 12:41
picia:
po prostu 3*2=6
6 sie 12:42