Granica za pomocą DE L’HOSPITALA
Nas: Witam.
Rozwiązuje zadania z kursu. Zatrzymałem się na 2 ostatnich zadaniach
zad1.
limx−>1 (x2−1)lnx
mnie wychodzi e∞ a w odpowiedziach jest 1.
zad2
limx−>π/4 (tgx)1/( x − π/4 )
wynikiem ma być e2
Dziękuje i pozdrawiam
6 sie 10:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
| | ln (x2−1) | |
lim (x2−1)ln x = exp[ lim lnx*ln(x2−1)] = exp [ lim |
| ] = H = |
| | | |
| | −2x2 (lnx)2 | | | |
= exp [ lim |
| ] = H = exp [lim |
| ] = |
| | x2−1 | | 2x | |
= exp [ lim (−2lnx*(lnx + 1)] −> e
−2*0*(0+1) = e
0 = 1
zapis exp ['coś'] = e
'coś'
6 sie 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 2 ... podobnie
należy zastosować:
'coś''inne coś' = e'inne coś' * ln 'coś' = .....
6 sie 10:48
Nas: Dziękuję drugie zadanie sobie rozwiązałem. Z pierwszym mam problem nie rozumiem przejścia
| ln (x2−1) | | −2x2(lnx)2 | |
| = |
| |
| | x2−1 | |
Czy mógł bym prosić o dokładniejsze rozpisanie tego przejścia?
6 sie 11:01
konrad: chyba Hospital jest zastosowany
6 sie 11:25
Nas: | | | |
No to na pewno. Doszedłem do − |
| i teraz się pogubiłem. |
| | 2x | |
6 sie 11:34
Nas: Dobra już rozumiem dziękuje bardzo i pozdrawiam.
6 sie 12:02
Mila:
tgx1/(x−π/4) zapisać mozna w postaci
=eln(tgx)1/(x−π/4)=e{lntgx/(x−π/4)}
dokończ
6 sie 23:59