W urnie znajdują się kule białe i 6 kul czarnych
Kombi: W urnie znajdują się kule białe i 6 kul czarnych. Losujemy z niej bez zwracania dwie kule.
Wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych równe jest 1/2. Oblicz, ile
kul znajduje się w koszyku.
Coś mi nie za bardzo idzie to zadanie, robię je dobrze?
Ale delta wychodzi mi 293, więc chyba coś knocę.
6 sie 10:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
zał. n>1 ⋀ n∊N
| | (n−6)!(n−2)!2 | | (n−6)(n−7) | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | n!(n−8)!2 | | n*(n−1) | | 2 | |
⇔
2(n−6)(n−7) = n*(n−1) ⇔ n
2 − 25n + 84 = 0
6 sie 10:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapewne taki błąd popełniłeś
6 sie 10:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... zał n>7 ⋀n∊N
6 sie 10:20
Kombi: Szczerze mówiąc, to nie bardzo kapuję skąd się wziął ten drugi ułamek.
w liczniku nie zostaje (n−1)*(n−2) a w mianowniku (n−7)*(n−8), a reszta się skraca?
6 sie 10:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka reszta ze skracania
| | (n−6)! | | (n−2)! | | 2 | |
.... = |
| * |
| * |
| = |
| | (n−8! | | n! | | 2 | |
| | (n−6)*(n−7)*(n−8)! | | (n−2)! | | 2 | |
= |
| * |
| * |
| = .... |
| | (n−8)! | | n*(n−1)(n−2)! | | 2 | |
6 sie 10:34
Kombi: Ah, dobra, zdezorientowało mnie to, że u góry jest (n−6)(n−7)(n−8), ale przecież tam jest
minus, więc może iść "w górę". Dzięki za pomoc.
6 sie 10:40