rownoleglobok
ada: witam
znalazlam odpowiedz do czesci zadania, zreszta ta ktora sama zrobilam, ale nie moge sobie
poradzic z dalsza, dumam juz od 2 dni nad tym (zadanie podstawowe

−zdaje rozszerzona mature)
prosze o pomoc
W równoległoboku o obwodzie równym 144, wysokości h1 i h2 spełniają warunek h1/h2 = 3/5.
Oblicz długości boków tego równoległoboku. oblicz pole równoległoboku
długośbi boków wyszły ale cośz tym polem nie za bardzo czy to jest do zrobienia w ogole

?
dlugosci to 27 i 45
1 maj 22:52
pazio: nie martw się, zadania na podstawie są zbyt oczywiste, dlatego się wydają trudne

ja ogarnę
1 maj 23:03
Bogdan:
a, b − długości boków równoległoboku,
h
1 − wysokość opadająca na bok a,
h
2 − wysokość opadająca na bok b.
a + b = 72
Pole równoległoboku: P = ah
1 oraz P = bh
2
| b | | h1 | | b | | 3 | | 3 | |
| = |
| => |
| = |
| => |
| a |
| a | | h2 | | a | | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 8 | |
a + |
| a = 72 => |
| a = 72 => a = 45 oraz b = 72 − 45 = 27 |
| | 5 | | 5 | |
1 maj 23:03
pazio: ale pole trzeba obliczyć
1 maj 23:11
Bogdan:

a, b − długości boków,
h
1 − długość wysokości opadającej na a,
h
2 − długość wysokości opadającej na b.
α − miara kąta zawartego między bokami (czerwona kropka).
Obwód każdej z pokazanych na rysunku figur jest równy 2a + 2b.
| | h1 | | 3 | | b | | 3 | |
Stosunek długości wysokości jest równy |
| = |
| oraz |
| = |
| . |
| | h2 | | 5 | | a | | 5 | |
Pole P = ah
1 = absinα, h
1 = bsinα
W przypadku równoległoboku będącego prostokątem h
1 = b, h
2 = a.
Pole P = ah
1 = ab (sin90
o = 1)
W przypadku równoległoboku nie będącego prostokątem
P = ah
1 = absinα < ab (sinα < 1)
Nie można na podstawie danych z zadania wyznaczyć wartości pola powierzchni
równoległoboku, ponieważ takich równoległoboków jest więcej niż jeden.
2 maj 11:01
pazio: no i co z tego... przecież figury mogą być różne ale pole mieć to samo...
2 maj 11:08
Bogdan:
W każdej narysowanej wyżej figurze boki mają tę samą długość, a = 45, b = 27,
| | b | | 3 | |
stosunek boków jest taki sam i wynosi |
| = |
| , a co za tym idzie stosunek |
| | a | | 5 | |
wysokości jest też taki sam, obwód każdej figury jest również taki sam i wynosi 144,
a pola tych figur są jednak różne. Skoro przy tych samych danych pola są różne,
to znaczy, ze nie można wskazać, która z figur jest jedyną figurą spełniającą warunki
zadania, wobec tego dane w zadaniu nie pozwalają na obliczenie pola równoległoboku.
pazio − czy rozumiesz to wyjaśnienie?
2 maj 13:29
@Basia:
@pazio
W równoległoboku (każdym)
ba = h1h2
czyli warunki zadania spełnia każdy równoległobok o bokach 27 i 45
takich równoległoboków jest nieskończenie wiele i mają różne pola, bo, jak napisał Bpgdan,
P = a*b*sinα
a α to dowolny kąt z przedziału (0;180)
czyli na podstawie informacji podanych w zadaniu nie da się wyznaczyć pola.
2 maj 13:39
@Basia: Witaj Bogdanie. Miłego dnia.
2 maj 13:40
Bogdan:
Witam Basiu. Dziękuję za powyższy wpis. Zobaczymy, co jeszcze dzisiaj nas czeka
ciekawego tutaj. Pozdrawiam.
2 maj 13:55