Zadanai
AS: Kto chce,niech liczy.
Zadanie 1
W sześciokącie foremnym różnica między mniejszą przekątną a bokiem
sześciokąta wynosi m. Oblicz różnicę między najdłuższą i najmniejszą
przekątną tego sześiokąta.
Zadanie 2
Na trzech półprostych wychodzących z punktu A i parami prostopadłych
odmierzono odcinki AM = AN = a, AP = 2*a.Znaleźć odległość punktu A
od płaszczyzny MNP.
Zadanie 3
Dowieść,że 3 ! ! ! ma więcej niż 1000 cyfr.
6 sie 09:18
Aga1.:

p−a=m
d−p=?
d=2a
α=30
0
p=a
√3
a
√3−a=m
a(
√3−1)=m
6 sie 09:30
Trivial:
Zadanie 3.
Korzystając z
https://matematykaszkolna.pl/forum/151757.html mamy
n! ≥ n
n/2
((3!)!)! = (6!)! = 720! ≥ 720
360 ≥ 700
360 = 7
360*10
720.
Teraz wystarczy pokazać, że 7
360 > 10
280. Załóżmy, że to prawda i weźmy obustronnie
logarytm dziesiętny.
360log7 > 280
| | 280 | | 7 | |
log7 > |
| = |
| = 0.777777... |
| | 360 | | 9 | |
Teraz bierzemy kalkulator albo tablicę logarytmów i sprawdzamy ile wynosi log7.
log7 ≈ 0.845.
Zatem OK.
6 sie 10:04
AS: Podaję moje rozwiązanie zadania 3
3! ! ! = 720! = 1*2*3*...*720 > 101*102*...*720 > 100*100*...* 100 (620x) =
100620 = 101240 > 101000
6 sie 10:16
Trivial: AS, nawet tak nie próbowałem, a powinienem był.
6 sie 10:52
pigor: 2) np. tak : niech
x=? , a z warunków zadania
długości
PM=PN=a
√3 i MN=a
√2 i P
ΔMNP=
12a
√2√3a2−12a2=
12a
2√5 ,więc
13x* P
ΔMNP=
13*
12a
2*2a ⇒ x*
12a
2√5= a
3 ⇔
⇔ x=
2√5a , czyli
x=0,4√5a − szukana odległość A od pł. ΔMNP . ...
6 sie 11:50
AS: Mój wynik w zadaniu 2: x = 2*a/3
6 sie 12:32
pigor: no jasne liczyłem " w pamięci" i nie wziąłem do kwadratu , bo powinno być
PM=PN=a
√5 ⇒ P
ΔMNP=
32a
2 i x*
32a
2= a
3 ⇔
x=23a ,. ...
6 sie 12:40