zadannie
idk: mam problem z tym:
dla jakich wartosci parametru m (sinx)2 + sinx + m = 0 rownanie ma rozwiazania.
6 sie 09:04
Ja: Podstawić sinx=t gdzie t∊<−1,1>
Następnie rozpatrzyć przypadki jak w r−niu kwadratowym
1)m=0
2)m≠0 i mamy
a)Δ<0 brak rozwiązania
b)Δ=0 ..
c)Δ>0...
6 sie 09:16
Mila: II sposób
sin
2x+sinx=−m
f(x)=sin
2x+sinx
sinx=t ⋀ t∊<−1,1>
f(t)=t
2+t
Szukam zbioru wartości f(t)
f(t)=t(t+1)
t=0 lub t=−1 miejsca zerowe
| | 1 | |
yw=− |
| wartość najmniejsza ( parabola ramionami skierowana do góry) |
| | 4 | |
f(1)=1+1=2 wartość największa.
| | 1 | |
Dla − |
| ≤−m≤2 równanie ma rozwiązanie. |
| | 4 | |
Dokończ
6 sie 11:07
Ja: A ja wzięłam postać równania: msin2x+sinx+m=0 stąd te przypadki.
6 sie 15:17