Rzut równoległy
''': Rzutem równoległym odcinka AB na prostą m w kierunku prostej k jest odcinek A'B'. Wówczas:
a.) Jeśli |A'B'| = |AB| to AB ∥ m
b.) może się zdarzyć że |A'B'| = |AB| i prosta k tworzy z prostą m kąt o mierze 41 stopni
c.) Jeśli prosta k jest prostopadła do prostej m to |AB| ≥ |A'B'|
Wg odpowiedzi poprawna jest odpowiedź "b" i "c". Dlaczego "a" nie?
6 sie 00:39
Artur_z_miasta_Neptuna:

rysunek przedstawia wersję dla m⊥k
jeden z odcinków AB jest tak ustawiony, że |AB| || m ... jak widzisz ... rzut tego odcinak na
'k' jest punktem

(co przeczy odpowiedzi a)
stąd widać, że odpowiedź 'c' prawidłowa
6 sie 09:57
Artur_z_miasta_Neptuna:

odpowiedź (b) jest podchwytliwa ... otóż ... bez różnicy jaki kąt jest pomiędzy k i m (pod
warunkiem, ze nie są one równoległe −−− czyli kąt = 0
o)
jeżeli |AB| || k ... to rzut równoległy do prostej m na prostą k będzie takiej samej długości
rysunek trochę koślawy ... ale nie czepiać się

(szare przerywane || m .... |AB| || k ... |A'B'| pokrywa się z 'k')
6 sie 10:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak więc ... odpowiedź (b) jest prawidłowa ... bo 'może się zdarzyć', że
|AB| || k ∧∡(k,m) = 41o
6 sie 10:07
''':

Ale to miał być rzut równoległy na prostą m w kierunku prostej k. Jeśli chodzi o b, to chyba
niczego to nie zmienia, ale w a wychodzi mi ciągle coś takiego jak na rysunku...
6 sie 11:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
treść wskazuje na rzut na prosta k gdzie rzut jest równoległy wzgledem prostej m
6 sie 14:43
''':

To ja już niczego nie rozumiem. W podręczniku jest definicja " rzutem równoległym na prostą l w
kierunku prostej k nazywamy takie przekształcenie geometryczne, które każdemu punktowi P
płaszczyzny przyporządkowuje taki punkt P' prostej l, że przez punkty P i P' można poprowadzić
prostą równoległą do k" i do tego jest rysunek( ten punkt P leżący niżej jest punktem P', nie
wiem dlaczego, ale nie mogłam napisać tam ')
6 sie 20:08
cloud: mój post jest spóźniony .. w każdym razie, ''' ma rację. na pierwszy rzut oka wydaje się, iż to
zadanie można zinterpretować dwojako, aczkolwiek na początku mamy wyraźnie napisane: na prostą
m, czyli wszystkie rzutowane figury będą "trafiały" na prostą m. ktoś mógłby przyczepić się o
"prostą m w kierunku prostej k", jednak wcześniejsze "AB na prostą m" daje nam do zrozumienia,
że chodziło o "prostą m w kierunku WYZNACZONYM PRZEZ prostą k".
3 maj 11:01