Bezwzględna zbieżność
Wiki: W jaki sposób sprawdzić, czy szereg −1 + 14 − 19 + .... jest BEZwezględnie zbieżny
?
5 sie 22:33
Godzio:
A masz jakieś jego kolejne wyrazy ? Przydał by się jego wzór
5 sie 22:37
Krzysiek:
czy: ∑
n=1∞ |a
n| jest zbieżny?
5 sie 22:37
Godzio:
No tak, banalny wzór
5 sie 22:38
5 sie 22:39
Wiki: czyli jak an jest zbieżny , to całość jest też bezwzględnie zbieżna ?
5 sie 22:40
Trivial:
Jest zbieżny.
| | 1 | |
Szereg ∑n=1∞ |
| jest zbieżny dla α > 1 i rozbieżny dla α ≤ 1. |
| | nα | |
5 sie 22:41
Wiki: ok, czyli jak jest zbieżny , to z tego wynika też, że jest bezwzględnie zbieżny ?
5 sie 22:42
Trivial: Raczej na odwrót. Każdy szereg bezwzględnie zbieżny jest zbieżny.
5 sie 22:43
Godzio: Wynikanie jest w drugą stronę.
|an| − zbieżny ⇒ an − zbieżny
5 sie 22:44
Wiki: ok, dzięki bardzo

.... a czy iloczyn skalarny wektora przez samego siebie jest równy
długości tego wektora ?
5 sie 22:44
Godzio:
Kwadratowi długości
5 sie 22:46
Trivial:
uou = ||u||2
5 sie 22:46
Trivial: Teraz masz podwójne potwierdzenie.
5 sie 22:47
Aga1.: Długość wektora to pierwiastek z iloczynu skalarnego
5 sie 22:47
Wiki: gdzie mogę takie ciekawostki wyszukać ?
5 sie 22:48
Godzio:
W książkach pewno
5 sie 22:49
Trivial: | | (−1)n | |
To kto teraz policzy sumę szeregu ∑n=1∞ |
| ?  |
| | n2 | |
5 sie 22:50
Godzio: Sposób dowolny

?
5 sie 22:59
Trivial: Tak.
5 sie 23:02
Wiki: a czy dobrze myślę, że dziedzina funkcji f(x,y) = ln (2x−y) jest półpłaszczyzną, bo 2x −
y > 0 jest półpłaszczyzną ?
5 sie 23:02
Godzio:
| | (−1)n | | 1 | | 1 | | π2 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| } = ∑ |
| − 2∑ |
| = |
| − |
| * ∑ |
| = |
| | n2 | | n2 | | (2n)2 | | 6 | | 2 | | n2 | |
| | π2 | | 1 | |
Pokazać, że: |
| = ∑ |
| ? Czy już nie trzeba ? Łatwo przez szeregi Fouriera |
| | 6 | | n2 | |
5 sie 23:09
Trivial: Pokaż! <:
5 sie 23:12
Trivial: Wiki, tak.
5 sie 23:13
Godzio:
No dobra, poprzypominam sobie trochę

Weźmy funkcję f(x) = x
2
| | 1 | | 2 | |
a0 = |
| π−π∫x2dx = |
| π2 |
| | π | | 3 | |
| | 1 | | 4 | |
an = |
| π−π∫x2cos(nx)dx = po żmudnych częściach = |
| (−1)n |
| | π | | n2 | |
| | 1 | |
bn = |
| π−π∫x2sin(nx)dx = 0 (funkcja podcałkowa nieparzysta) |
| | π | |
Zatem mamy:
| | π2 | | 4 | |
x2 = |
| + ∑ |
| (−1)ncos(nx) (już się nie czepiaj, że postawiłem znak równości, bo |
| | 3 | | n2 | |
nie pamiętam już odpowiedniego twierdzenia na to

)
Weźmy teraz x = π,
| | π2 | | 4 | | 2π2 | | 4 | |
π2 = |
| + ∑ |
| (−1)n * (−1)n ⇒ |
| = ∑ |
| ⇒ |
| | 3 | | n2 | | 3 | | n2 | |
5 sie 23:20
Trivial: Masz szczęście, że x
2 jest parzysta i akurat warunki Dirichleta są spełnione w [−π,π].
5 sie 23:29
Trivial:
Jeśli chodzi o te żmudne części, to polecam szybkie całkowanie przez części.

W pierwszym słupku bierzemy −1*pochodną wyrażenia wyżej, a w drugim − całkę. Kończymy, gdy
dojdziemy do zera.
cos(nx)
0
Wynikiem jest suma iloczynów poszczególnych wierszy (zaczynając od drugiego).
| | sin(nx) | | cos(nx) | | sin(nx) | |
∫x2 cos(nx) dx = x2 |
| + 2x |
| − 2 |
| + c. |
| | n | | n2 | | n3 | |
5 sie 23:46
Godzio: Ooooo ciekawie
5 sie 23:52
Godzio:
No właśnie Dirichlet, jeszcze był LIpschitz (czy jakoś tak) i Dinii
5 sie 23:55