zbiory liczbowe
mala2:
B = <2, 8)
C = (5, 7)
B ∩ C = {6} ?
i czy ten nawias jest potrzebny?
5 sie 18:03
konrad: BnC=(5,7)
5 sie 18:08
Eta:
{6} −−− to zbiór jednoelementowy
5 sie 18:10
Saizou :

iloczyn oznacza część wspólną przedziałów, czyli to co jest za równo w jednym
i drugim
przedziale
zatem
B∩C=(5,7)
5 sie 18:10
pigor: jeśli w zadaniu było znajdź liczby całkowite iloczynu zbiorów B∩C , to masz dobrze (ten nawias
klamrowy jest
konieczny 
, a
jesli było znajdź iloczyn danych zbiorów , to oczywiście B∩C=(5;7) =C (dlaczego

. ...
5 sie 18:12
Eta:
Chyba ,że było dodatkowe polecenie :
Ile liczb całkowitych należy do B∩ A ?
5 sie 18:12
mala2: Ja tego nie rozumiem.
5 i 7 należą do B, nie należą do C to dlaczego są iloczynem (cześcia wspólną)?
5 sie 18:17
konrad: 5 i 7 nie są cześcią wspólną, bo w ogóle nie należą do zbioru C
5 sie 18:18
Saizou : ale 5 i 7 nie należą do zbioru C bo przecież maż nawias okrągły, który informuje że skrajne
liczby nie są w danym przedziale
5 sie 18:19
mala2: Zapisz w postaci przedziału lub sumy przedziałów wyniki działań:
a)
B ∩ C
5 sie 18:21
Saizou : i powstał nowy przedział =(5,7)
5 sie 18:22
Eta:

Do zbioru An B należy nieskończenie wiele liczb:
| | 1 | | 2 | | 5 | | 125 | | 1 | | 5 | |
{5 |
| , 5 |
| , 5 |
| , 5 |
| ,.... 6 , 6 |
| , 6 |
| ,... |
| | 2 | | 3 | | 7 | | 233 | | 3 | | 7 | |
Bez 5 i bez 7 , bo 5 i 7 są poza tym przedziałem
i tylko jedna całkowita należy do tego zbioru to;
6
Jasne?
5 sie 18:24
Eta:
Zapis w postaci przedziału : B∩C = (5, 7) −−−− to przedział ( bez końców)
5 sie 18:26
Saizou : Eta sposób zaznaczania przedziałów jak u
Bogdana
5 sie 18:27
mala2:
Dziękuję, już rozumiem.
5 sie 18:30
mala2: Widziałam te zapisy, ale co na to nauczyciele?
Na własny użytek fajne, bo proste i czytelne.
5 sie 18:32
Eta:
Jeżeli x€ ( 5,7) ⇔ x>5 i x<7 co można też zapisać 5<x<7
takich liczb "x" jest nieskończenie wiele w tym przedziale i tylko jedna x=6 €C
5 sie 18:34
Saizou : według mnie nauczyciel nie może się przyczepić do rysunku pomocniczego

bo na dobrą sprawę możesz to zrobić w pamięci i nie trzeba nic rysować
5 sie 18:35
pigor: radzę pisać średnik w przedziałach, a nie przecinek (nie wiem kto pozwala na to), to będzie ci
łatwiej np odróżnić , bo
dla mnie (5,7) , to np. punkt o takich współrzędnych , lub para liczb całkowitych 5 i 7 , a
więc
piszemy średnik ; np. (5 ;7) − wtedy jest jasne − przedzial otwarty od 5 do 7 i tyle .
5 sie 18:41
mala2:
**Eta**, słodka oś liczbowa. Dziękuję.
5 sie 18:41
mala2: Dziękuje Wam bardzo za pomoc.
5 sie 18:42
Saizou : ja piszę średnik jak mam liczby po przecinku bo nie wiem później czy to przecinek czy nie, ale
jak mam liczby całkowite to robię przecinek
5 sie 18:43
5 sie 18:49