pierwiastki (wielomiany)
d4mian: rozwiąż równanie (rozkładając na czynniki)
2x4 − 7x3 +2x2 + 3x = 0
pierwiastki:
x = − 12, x = 0, x = 1, x = 3
4x4 + 12x3 + 13x2 + 6x + 1 = 0
pierwiastki:
x = −1, x = −12
5 sie 16:58
d4mian: 2) zrobiłem tak
podzieliłem przez (x+1)
wyszło 4x3 + 8x2 + 5x + 1
4x2(x+2)1(5x+1)
x = −1, x = −15
cos jest zle
5 sie 17:09
d4mian: znaczy nie x = −1 tylko x = −2
5 sie 17:10
Aga1.: Źle rozłożyłeś na czynniki
5 sie 17:14
Aga1.: P0dziel jeszcze raz przez x+1
5 sie 17:15
Mila: 4x
4 + 12x
3 + 13x
2 + 6x + 1 = 0
w(−1)=4−12+13−6+1=0
x=−1
4 12 13 6 1
4 8 5 1 0
(x+1)(4x
3+8x
2+5x+1)=0
Q(−1)=−4+8−5+1=0
x=−1
4 8 5 1
4 4 1 0
4x
4 + 12x
3 + 13x
2 + 6x + 1=(x−1)
2 *(2x+1)
2
| | 1 | |
4x2+4x+1=0⇔(2x+1)2=0 ⇔x=− |
| |
| | 2 | |
5 sie 17:18
nikt : co do równania :
4x
4 + 12x
3 + 13x
2 + 6x + 1 = 0
możemy je rozwiązać w następujący sposób :
4x
4 + 12x
3 = −13x
2 − 6x − 1
4x
4 + 12x
3 +
9x2 =
9x2 −13x
2 − 6x − 1
(2x
2+3x)
2 = −4x
2 − 6x − 1
(2x
2 + 3x + y)
2 = −4x
2 − 6x − 1 + a gdzie :
a = (2x
2 + 3x + y)
2 − (2x
2+3x)
2 = 4x
2y + 6xy + y
2
zajmijmy się prawą stroną naszego równania :
−4x
2 − 6x − 1 + 4x
2y + 6xy + y
2
(4y−4)x
2 +(6y−6)x + y
2 − 1
chcemy to zawinąć do wzoru skróconego mnożenia. Akurat w tym przykładzie widać na oko że możemy
to zrobić dla y = 1
(4y−4)x
2 +(6y−6)x + y
2 − 1 dla y = 1 jest równe 0. Wracamy do równania :
(2x
2 + 3x + y)
2 = (4y−4)x
2 +(6y−6)x + y
2 − 1
(2x
2 + 3x + 1)
2 = 0
Pokazaliśmy że wielomian wyjściowy da sie zawinąć do wzoru skróconego mnożenia (a+b+c)
2.
Jednak to jeszcze nie koniec. Trzeba wyznaczyć pierwiastki

(2x
2 + 3x + 1)
2 = 0
(2x
2 + x + 2x + 1)
2 = 0
(x(2x+1) + 1(2x+1))
2 = 0
| | 1 | |
(x+1)2(2x+1)2 = 0 ⇒ x = − |
| v x = −1 |
| | 2 | |
5 sie 19:35
picia:
wiedzialem ze to zrobisz. wow.
5 sie 20:20
nikt : Nie mogłem się powstrzymać

Od czasu do czasu trzeba odświeżyć stare metody
5 sie 20:21
pigor: ... l trochę główkowałem, aż w końcu wpadłem, że np. :
1) 2x4−7x3+2x2+3x=0 ⇔ x(2x
3−7x
2+2x+3)=0 ⇔ x(2x
3−2x
2−2x
2+2x−3x
2+3)=0 ⇔
⇔ x[2x
2(x−1)−2x(x−1)−3(x−1)(x+1)]=0 ⇔ x(x−1)(2x
2−5x−3)=0 ⇔ x(x−1)(2x
2−6x+x−3)=0 ⇔
⇔ x(x−1)[2x(x−3)+1(x−3)]= 0 ⇔ x(x−1)(x−3)(2x+1)=0 ⇔ 2x(x−1)(x−3)(x+
12)=0 ⇔
⇔ x=0 ∨ x=1 ∨ x=3 ∨ x=−
12 ⇔
x∊{0,1,3,− 12} ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) 4x4+12x3+13x2+6x+1=0 ⇔ 4x
4+4x+12x
3+12x
2+x
2+2x+1=0 ⇔
⇔ 4x(x
3+1)+12x
2(x+1)+(x+1)
2=0 ⇔ 4x(x+1)(x
2−x+1)+12x
2(x+1)+(x+1)
2=0 ⇔
⇔ (x+1)[(4x(x
2−x+1)+12x
2+x+1]=0 ⇔ (x+1)(4x
3+8x
2+5x+1)=0 ⇔
⇔ (x+1)(4x
3+2x
2+6x
2+3x+3x+1)=0 ⇔ (x+1)[2x
2(2x+1)+3x(2x+1)+1(2x+1)]=0 ⇔
⇔ (x+1)(2x+1)(2x
2+3x+1)=0 ⇔ 2(x+1)(x+
12)(2x
2+2x+x+1)=0 ⇔
⇔ 4(x+1)(x+
12)[2x(x+1)+1(x+1)]=0 ⇔ 4(x+1)
2(x+
12)(2x+1)=0 ⇔
⇔ 8(x+1)
2(x+
12)
2=0 ⇔ x=−1 ∨ x=−
12 ⇔
x∊{−1,− 12} i oba podwójne
. ...
5 sie 21:17