?
Patryk: x1+logx=100x2 jak ?
5 sie 16:56
Aga1.: wyznacz dziedzinę i dalej
logx1+logx=log100x2
(1+logx)logx=log100+logx2
logx2=2logx
i podstaw logx=t
5 sie 16:59
Patryk: nie rozumiem przejścia z pierwszej do drugiej linijki
5 sie 17:06
5 sie 17:07
Patryk: myślisz ,że nie znam tych wzorów ?
5 sie 17:08
Patryk: nie rozumiem tylko przejścia po lewej stronie rowania
5 sie 17:09
Maslanek: Skoro pytasz to chyba tak

Logarytmujesz obustronnie (x>0), po czym korzystasz z własności.
5 sie 17:09
Maslanek: Wzorek czwarty.
5 sie 17:09
Patryk: już widze dzięki
5 sie 17:10
Aga1.: logxα=αlogx −−wzór
logx1+logx=(1+logx)logx
5 sie 17:10
Patryk: ok to juz wiem a czy tam nie zabrakło wolnej 2 z tego log100 ?
5 sie 17:14
konrad: chyba brakuje
5 sie 17:16
Aga1.: log100=2
logx2=2logx
5 sie 17:16
Aga1.: logx=t
(1+t)t=2+2t
5 sie 17:17
Patryk: brakuje
5 sie 17:18
Patryk: znaczy jest ok bo ta 3 linuja to nie jest klejne przejscie
5 sie 17:19
konrad: Aga, a nie czasem:
2t=2+2t ?
5 sie 17:19
Patryk: ju,z wiedze o co chodzi
5 sie 17:19
konrad: a sorry, Ty zrobiłas wedlug wcześniejszej linijki
5 sie 17:20
5 sie 18:00
pigor: ...

pogadaliście, no to podsumowując dyskusję , bez tej mani wprowadzania pomocniczej
niewiadomej , czy trzeba, czy nie

np. tak :
Dr={x∊R : x>0}=
(0 ; +∞] to w niej
kolejno :
x1+logx=100x2 ⇔ (1+logx)logx= log100+logx
2 ⇔ logx+log
2x= 2log10+2logx ⇔
⇔ log
2x−logx−2=0 ⇔ log
2z−2logx+logx−2=0 ⇔ logx(logx−2)+1(logx−2)=0 ⇔ (logx−2)(logx+1)=0
⇔ logx=2 ∨ logx=−1 ⇔
x=102 ∨
x=10−1 ⇔
x∊{100, 110} ....
5 sie 18:03
Eta:
5 sie 18:05