mam dobrze zrobione?
abcd: jeżeli kąt α jest ostry i cosα=14. ile wynosi sinus kąta α ?
12+32=x2
x2=9−1
x=8
x=4
x=2√23
sinα=2√23
5 sie 16:33
picia: bzdury
sin2α+cos2α=1
podstaw i policz
5 sie 16:36
abcd: nie wiem co do czego postawić
5 sie 16:42
Maslanek:

Sinus z dwoma znakami
5 sie 16:43
konrad:
cos2α=(cos α)2 ⇒ cos2α=(1/4)2=1/16
sin2α+1/16=1
5 sie 16:46
konrad: i wyznacz z tego sin α
5 sie 16:46
Maslanek: Kąt ostry, więc nie ma problemu ze znakiem. sin>0
5 sie 16:48
Aga1.: | | x | |
lub sinα= |
| −− tak jak na powyższym rysunku. |
| | 4 | |
Oblicz wcześniej x.
5 sie 16:48