Tarcie
Karmik: Skrzynia o masie 68kg jest ciągnięta po podłodze za pomocą liny przywiązanej do skrzyni i
tworzącej z poziomem kąt 15stopni.
a) Jaką minimalną siłą trzeba ciągnąć linę aby wprawić skrzynię w ruch jeśli współczynnik
tarcia statycznego wynosi 0,5?
b) Ile wynosi początkowa wartość przyspieszenia skrzyni jeśli uk = 0,35?
Podpunkt a) udało mi się zrobić 300N, natomiast jak próbuję zrobić b) to siły się skracają i
nie mogę jej wyznaczyć. Pomożecie ?
W odpowiedziach jest że a = 1,3m/s2
5 sie 16:14
Maslanek: b) ciągniesz skrzynię z siłą 300N.
Tarcie maleje z 300N (statyczna > dynamiczne) do 300N*0,7=210N.
Zatem Fw=90N
Fw=ma
| | Fw | | 90N | |
a= |
| = |
| = 1.,3235... |
| | m | | 68kg | |
5 sie 19:57
Karmik: skad 0,7?
6 sie 00:56
Buuu:
0,35 to 0,7 z 0,5
6 sie 04:38
x3:
Skorzystaj z wzorów z zadania o saneczkach(szukaj;saneczki;być może ma to jakiś htpp−
protokół,ale wystarczy hasło saneczki)
Po odpowiednim przekształceniu(uwzględniając skalarność,modułowatość itp itd),
gdy α=180
o,β=15
o,m=68 kg,g=9,81,f=0,5,μ
k=0,35
N(nacisk na podłoże) =| Fsinβ − mg |
| | Fcosβ −Nμk | |
a=?= |
| ,teraz jest poprawnie |
| | m | |
P.S−dlaczego nie ma na forum,Kitajewa czuwającego nad poprawnością rozwiązań,a roi się od
goridzowatych,niekompetentnych,a uprzywilejowanych"aniołów stróżów"
10 sie 14:29