oblicz
...: log o podstawie 4 z 8 + log o podstawie 4 z 2
2 log o podstawie 3 z 6 − log o podstawie 3 z 4
5 sie 15:53
aaaaa:

W trójkącie prostokątnym ABC gdzie BC=3 i AC=5, Ile wynosi sinus kąta ostrego β ?
robię to i nie wychodzi mi
5 sie 15:58
konrad: sin β=|CB|\|BA|
5 sie 16:00
Artur z miasta Neptuna:
log
48 + log
42 = log
4(8*2) = log
416 = 2
| | 36 | |
2log36 − log34 = log362 − log34 = log3 |
| = log39 = 2 |
| | 4 | |
a jak robisz 'to' (zadanie z trójkątem)

podpowiem:
krok 1 −−− PITAGORAS

krok 2 −−− wyznaczenie sin β
5 sie 16:01
aaaaa: robiłem tak
52 + 3=x2
x2=25+9
x2=34
x={34}
5 sie 16:06
aaaaa: x=√34
5 sie 16:06
Artur z miasta Neptuna:
po iii

co dalej
5 sie 16:08
aaaaa: dobrze ?
5 sie 16:08
aaaaa: | | 3 | |
no i zrobiłem że sinβ= |
| |
| | x | |
5 sie 16:10
Artur z miasta Neptuna:
tak .... dobrze dodałeś/−aś ... i co dalej robisz
5 sie 16:10
Artur z miasta Neptuna:
i źle ... co to jest sinβ

Który bok do którego
5 sie 16:10
5 sie 16:11
aaaaa: nie wiem
5 sie 16:13
Aga1.:
5 sie 16:47