Sprawdźcie czy mam dobrze
ratunku: Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej y=−3x+5 przechodzącej przez punkt
A=(0;6)
Zrobiłem tak
y=−3x+b
2=−3*0+b
2=0+b
b=−2
5 sie 15:42
5 sie 15:45
ratunku: a prostopadłej:
y=13x+b
2=13 * 0+b
i nie wiem jak dalej
5 sie 15:47
ratunku: jest to dobrze ?
5 sie 15:49
ratunku: tam ma być (0;6)
5 sie 15:50
ratunku: sorry (0;2)
5 sie 15:50
konrad: no wyznacz b
5 sie 15:56
konrad: w tym pierwszym b=2
5 sie 15:56
ratunku: a w tym drugim ?
5 sie 16:01
konrad: policz, przecież to jest banalne
nie wiesz ile to 1/3*0
5 sie 16:02
ratunku: no 0
5 sie 16:07
konrad: no to jaki masz problem wyznaczyć b ?
5 sie 16:07
Eta:
Jeżeli A( 0,6) € prostej ⇒ b= 6
k: y= −3x+5 pII k , i A € p to: p: y= −3x+6
5 sie 18:05
Eta:
| | 1 | |
l⊥ k i A€ l to: l: y= |
| x+6 |
| | 3 | |
5 sie 18:07