fizyka przyspieszenie
mala2: Do studni wpadł pionowo bosak o masie M ze znajdującym się na nim szczurem o masie m. Z jakim
przyśpieszeniem będzie wpadał bosak do studni, jeśli szczur biegnie po nim tak by być cały
czas na poziomie cembrowiny?
5 sie 00:17
Maslanek: Co to jest cembrowina?
5 sie 10:12
mala2: To powierzchnia betonowego kręgu studni. Myślę, że chodzi o to, że szczur jako inteligentne
stworzenie nie daje się wrzucić do studni i biegnąc po drążku do góry, jest cały czas na
poziomie powierzchni ziemi

.
5 sie 11:21
Buuuuuuuuuuuuuuu: Siła działająca na bosak ze sczurem:
F1 = g(M+m)
Aby równoważyć wspinanie sę scióra:
F2 = g*m
FM = F1 + F2
FM = g(M+m)+gm
FM = 2gm + gM
FM = g(2m + M)
Chyba bo popiłem pzedwczorJ, WCORj i dziś. Chyba. Oo
5 sie 11:55
5 sie 11:59
mala2: Dziękuję bardzo.
5 sie 12:41