pierwiastki calkowite i pierwiastki wymierne wielomianu
d4mian: Rozwiąż równanie
1)
−4x+4 = 3x3 + x2
2)
2x4 +5x3 = 8x2 + 5x
4 sie 23:09
nikt : poszukaj pierwiastków samodzielnie

Najpierw wypisz kandydatów a później sprawdzaj po kolei.
4 sie 23:10
d4mian: pierwiastki potrafię znaleźć, mam z resztą je w odpowiedziach, ale chodzi mi o znalezienie ich
poprzez rozkład na czynniki a z tym mam problem
4 sie 23:12
nikt : czyli nie umiesz ich znaleźć.
Najpierw przekształcasz równanie do postaci z którą będziesz mógł coś zrobić :
3x
3 + x
2 + 4x − 4 = 0
dzielniki wyrazu pierwszego to : −1,1,−3,3
dzielniki wyrazu wolnego to : 1,−1,−4,4,2,−2
kandydaci na pierwiastki to :
| | 1 | | 1 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
1,−1, |
| , − |
| , |
| , − |
| , −4, 4, |
| , − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
sprawdzasz po kolei każdy
np
w(1) = 3 + 1 + 4 − 4 = 4 ≠ 0 nie jest pierwistkiem
w(−1) = −3 + 1 −4 − 4 = − 10 ≠ 0 nie jest pierwiastkiem
itd
W końcu trafisz.
Powiem ci jeszcze jedno

To nie odpowiedzi maja znaleźć pierwiastek . Ty masz go znaleźć. Odpowiedzi są tylko po to żeby
sprawdzić swój wynik.
4 sie 23:23
d4mian: Dobra,to znalazłem taki przykład gdzie normalnie chyba byś nie znalazł pierwiastka przez
dzielniki wyrazów
x3 − 32x2 − 12x − 1 = 0
dzielniki wyrazu wolnego to : −1,1
4 sie 23:31
Jack:
no,
nikt − zobacz, jak uczeń chce Cię zagiąć

(
d4mian, współczynniki mają być całkowite, cwaniaku. Najpierw musisz pomnożyć obie strony
przez 2, potem dopiero stosuj metodę ww.)
4 sie 23:37
ZKS:
| | 3 | | 1 | |
x3 − |
| x2 − |
| x − 1 = 0 / * 2 |
| | 2 | | 2 | |
2x
3 − 3x
2 − 1 − 2 = 0
I jak nie znajdzie się znajdzie
W(2) = 0
4 sie 23:37
d4mian: Jack: wiem, macie pewnie dobrą "bekę" ze mnie no ale ucze się i robie błędy, szczególnie głupie

dzięki
4 sie 23:38
Mila: Damian, tę metodę przedstawiłam Ci w innym poście .Warto ją opanować, bo nie zawsze zdołasz
pogrupować. Trzeba umieć dzielić.
4 sie 23:39
Jack:
żadna beka, luzik. Każdy z nas robi (mniejsze, czy większe) błędy
4 sie 23:39
nikt : kąpałem sie

Coś straciłem ?
4 sie 23:51
d4mian: wszystko widać, nic nie straciłeś
4 sie 23:56
Gustlik: Najlepiej Hornerem:
"Kandydatów" podał
nikt, podstawiasz ich do Hornera i jedziesz z kokzem, az reszta (czyli
ostatnia liczba na końcu tabelki) wyjdzie 0.
3 1 4 −4
1 3 4 8 4
−1 3 −2 6 −10
2 3 7 18 32
−2 3 −5 14 −32
4 3 13 56 220
−4 3 −11 48 −196
0,333333333 3 2 4,666666667 −2,444444444
−0,333333333 3 0 4 −5,333333333
0,666666667 3 3 6 0
Troche zamieszanie to wygląda, ale to kopia z Excela, ale wiadomo, że dopiero
| | 2 | |
x=0,666666667= |
| jest pierwiastkiem. |
| | 3 | |
| | 2 | |
Mamy (x− |
| )(3x2+3x+6)=0 |
| | 3 | |
Δ=9−4*3*6=9−72<0, brak dalszych pierwiastków
4 sie 23:58
d4mian: 2x4 −5x3 −3x2 = (3x−9)(2x2+x)
2x4 − 11x3 + 12x2 − 9x
wyszło mi z 22 dzielników, chyba dobrze?, i kurcze teraz prawie 22 razy sprawdzać?
dzielniki −1,1, −3,3 , −9,9 −2, 2, −13, 13, −19, 19, −12, 12,
−29, 29, −92, 92, −93, 93, −39, −39
5 sie 00:05
Gustlik: ad 2)
2x
4 +5x
3 = 8x
2 + 5x
2x
4 +5x
3 − 8x
2 − 5x =0
x(2x
3 +5x
2 − 8x − 5) =0
Jeden pierwiastek już mamy z tzw. "samotnego x" stojącego przed nawiasem. "Samotny x" to x=0.
Wielomian z nawiasu rozkładam Hornerem:
| | 1 | | 5 | |
"Kandydaci" to: +−1, +−5, +− |
| , +− |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 5 −8 −5
1 2 7 −1 −6
−1 2 3 −11 6
5 2 15 67 330
−5 2 −5 17 −90
0,5 2 6 −5 −7,5
−0,5 2 4 −10 0
| | 1 | |
x=− |
| jest pierwiastkiem |
| | 2 | |
Mamy:
Δ=96,
√Δ=
√96=
√16*6=4
√6
x
2=−1+
√6
| | 1 | |
Odp: x=0 v x=− |
| v x=−1−√6 v x=−1+√6 |
| | 2 | |
5 sie 00:07
nikt : musisz

Chyba że coś zauważysz
5 sie 00:09
d4mian: a już widze swój błąd bo muszę zawsze ostatni przez pierwszy dzielić
5 sie 00:09
d4mian: wykasowałem z 10
5 sie 00:14
nikt : 2x
4 − 5x
3 − 3x
2 = (3x−9)(2x
2+x)
zajmijmy się lewą stroną tego równania :
2x
4 − 5x
3 − 3x
2 = x
2(2x
2 − 5x − 3) = x
2(2x
2 −6x + x − 3) = x
2(2x(x−3) +(x−3) =
x
2(x−3)(2x+1)
wracamy do naszego równania :
x
2(x−3)(2x+1) = (3x−9)(2x
2+x)
x(x−3)(2x+1)*x − x(x−3)(2x+1)*3 = 0
x(x−3)(2x+1)(x−3) = 0
| | 1 | |
(x−3)2*x*(2x+1) = 0 ⇒ x = 3 v x = 0 v x = − |
| |
| | 2 | |
5 sie 00:17
d4mian: wyszło x = −12, 3 , o dziwo w odpowiedziach jest równie x = 0
5 sie 00:18
d4mian: o dobra już mam rozwiązanie, i wiem skąd 0 , thx
5 sie 00:19
5 sie 00:21
d4mian: x
2 (2x
2 − 6x + x − 3) to jest magiczny chwyt, na który bym za chiny nie wpadł, no ale to już
ma się wprawę w te sprawy
5 sie 00:28
picia:
x
2(x−3)(2x+1) = 3(x−3)x(2x+1)
| | 1 | |
czy tak nie wystarczy? dla x=0, x=3 oraz x= − |
| 0=0 |
| | 2 | |
5 sie 00:42
nikt : a gdyby było :
x2(x−3)(2x+1) = 4(x−3)(2x+1)x
wtedy moglibyśmy zgubić jedno rozwiązanie.
Ja zawsze przenoszę na jedną stronę i wyciągam wspólny czynnik przed nawias.
5 sie 00:44
picia:
a jakie wtedy bysmy zgubili?
5 sie 00:49
nikt : x = 4
5 sie 00:49
picia:
masz racje. dzieki
ICSP
5 sie 00:52
Bartek: rozwiąż równanie,rozkładając lewą stronę na czynniki : 2x
3 − 6
2 + 5x − 15 =0. Jak to
rozwiązać
18 gru 16:24
J: Zamiast 62 nie ma być 6x2
18 gru 16:28