Równanie różniczkowe
Rocky: Rozwiązać metodą przewidywań
y``+6y` = − 4x + 1 przy warunku początkowym y(0)=0 i y`(0)=6
Interesowałby mnie tylko wynik − dla porównania
4 sie 22:34
ZKS:
To napisz swój wynik.
4 sie 22:38
Rocky: 548 + 548e−6x − 13x2 + 518x
4 sie 22:40
ZKS:
Mi wyszło:
| | 1 | | 5 | |
y = A * e−6x + B − |
| x2 + |
| x |
| | 3 | | 18 | |
Z warunków początkowych dostaje:
{A + B = 0
{−6A + B = 6
−−−−−−−−−−−−−−−(
−)
Ostatecznie
| | 6 | | 1 | | 5 | | 6 | |
y = − |
| e−6x − |
| x2 + |
| x + |
| |
| | 7 | | 3 | | 18 | | 7 | |
4 sie 22:50
ZKS:
Przepraszam już widzę błąd za chwilę poprawię.
4 sie 22:50
ZKS:
Oczywiście
{A + B = 0
{−6A = 6 ⇒ A = −1 ∧ B = 1
| | 1 | | 5 | |
y = −e−6x − |
| x2 + |
| x + 1 |
| | 3 | | 18 | |
4 sie 22:52
Rocky: Ok, czyli przy uwzględnianiu warunków początkowych nie bierze się tej części z −13x2
itd. ... dzięki
4 sie 22:56
ZKS:
A wiesz dlaczego się nie bierze z warunków właśnie tej części?
4 sie 23:00
Rocky: niee ...
4 sie 23:01
ZKS:
y(x) = ...
Czyli jeżeli warunek początkowy masz y(0) = 0 to podstawiasz w miejsce x = 0 i w miejsce y = 0.
A więc:
| | 1 | | 5 | |
y = A * e−6x − |
| x2 + |
| x + B warunek mamy y(0) = 0 |
| | 3 | | 18 | |
| | 1 | | 5 | |
0 = A * e0 − |
| * (0)2 + |
| * (0) + B |
| | 3 | | 18 | |
A + B = 0
Rozumiesz teraz?
4 sie 23:05
Rocky: tak, ale potem y`(0) = 6 ,,, a jak policzę y` z tego to zostaje 518 ,,, czyli z − 6A
+518=0
4 sie 23:07
ZKS:
Faktycznie przeoczyłem to pojechałem sobie na skróty masz rację.

To będziesz miał:
4 sie 23:32