niewymiernosc
look: usun niewymiernosc z mianownika i wykonaj dzialanie
√3+2x+1−16√64
x=√3−2
prosze o pomoc
1 maj 21:52
Michał Szczotka: hmm zastosuj różnice kwadratów czyli pomnóż przez 1 zbudowaną z takich członów aby wyszedł ci
wzór skoro x=
√3−2 to pomnóż przez
√3+2
1 maj 22:14
pazio: zasada jest taka, że jeśli usuwasz niewymierność z mianownika i masz np
√2 to mnożysz ten
| | √2 | |
ułamek przez |
| w rzeczywistości to jeden, ale gdy przemnożysz masz w mianowniku 2 |
| | √2 | |
jeśli masz odejmowanie, to dopełniasz do wzoru skróconego mnożenia, tzn masz
√3−2
| | √3+2 | |
to przemnóż cały ułamek przez |
| |
| | √3+2 | |
i wymnóż licznik
1 maj 22:14
look: dziekuje za wskazowki
1 maj 22:18
Tomek: rozumiem, że od razu miało być wstawione zamiast x to wyrażenie?
1 maj 22:19
Tomek: widzę że się spóźniłem
1 maj 22:20
1 maj 22:21
Mam_Las: | | √3 + 2 | | √3 + 2 | | 1 − 16√6 | |
= |
| * |
| + |
| = |
| | √3 − 2 | | √3 + 2 | | 4 | |
| | 3 + 4√3 + 4 | | 1 − 16√6 | |
= |
| + |
| = |
| | −1 | | 4 | |
| | 12+16√3 + 16 | | 16√6 − 1 | |
= |
| + |
| = |
| | −4 | | −4 | |
= U{27 + 16
√3 + 16
√6{−4} =
= U{−4(−6,75 − 4
√3 − 4
√6{−4} = −6,75 − 4
√3 − 4{6}
1 maj 22:31
Mam_Las: poprawa w 2 końcowych linijkach:
| | −4(−6,75 − 4√3 − 4√6) | |
= |
| = −6,75 − 4√3 − 4{6} |
| | −4 | |
1 maj 22:33
me: (2√2 − 3√3)
2 ... jak to zrobić
21 lip 12:23
tim: (2√2)2 − 2 * (2√2)(3√3) + (3√3)2
Wiesz co dalej?
21 lip 13:42