?
Patryk: tutaj tak samo najpierw możenie a dopiero dodawanie ?
log24*log28+log22
4 sie 20:28
konrad: a co to ta ósemka
4 sie 20:34
konrad: zresztą, zawsze mnożenie przed dodawaniem się wykonuje
4 sie 20:35
nikt : 2*3 + 1 = 7
4 sie 20:35
Patryk: zadanie 2
udowodnij ze liczba b=log2*log50+(log5)
2 jest całkowita
log2*log50+(log5)
2 =
=log2*(log5+log10)+(log5)
2=
=log5*[(log2*log10)+log5]=
=log5*[log2+log5]=
=log5*log10
=log5
cos jest chyba zle
4 sie 20:38
Patryk: tego się zdazylem nauczyc ale nie jestem pewny jak to jest w logach
4 sie 20:39
Patryk: b=2 ? chyba wyszla
4 sie 20:41
Maslanek: b=log2*(log5+log10)+(log5)2 = log2(log5+1)+(log5)2 = log2*log5 + log2 + (log5)2 =
= log5(log2+log5)+log2 = log5(log10)+log2 = log5 + log 2 = log10 = 1.
4 sie 20:42
Eta:
Można też tak: log50 = 2log5+log2
b= log2(2log5+log2)+log25=log22+2log2*log5+log25=(log2+log5)2=(log10)2=1 €C
c.n.u
4 sie 20:49
Patryk: dzięki
4 sie 20:52
Eta:
4 sie 20:59
Patryk: mam jeszcze takie
(log336)2−log316*log318
wg mnie takie zadania maja dużo możliwości podejścia do rozwiazania
liczby jak 16 18 i to 36 można rozkładać na rożne sposoby,sporo kombinowałem i nic
4 sie 21:11
Maslanek: (2log
36)
2−4log
32*(log
32+2) = 4(log
32+1)
2−4(log
32)
2−8log
32 = ... =
= 8log
32+4−8log
32 = 4.
Opuściłem odejmowanie
4 sie 21:24
Eta:
(log236)2− 4log32*(log336−log32)= .....= (log336−2log32)2= (log39)2= 22=4
4 sie 21:25
Maslanek: Eta jak zawsze wzorki
4 sie 21:26
Eta:
4 sie 21:27
Patryk: dzięki , niestety ja raczej nigdy na takie mozliwosci na to nie wpadne
4 sie 21:32
Patryk: funkcja f(x) do niej mam f:<4:+∞)→R co to oznacza ? dziedzina ?
4 sie 21:48
Maslanek: Wydaje mi się, że taki zapis mówi o zbiorze wartości.
W związku z czym to funkcja kwadratowa zapewne
4 sie 22:02
Aga1.: Patryk, taki zapis można przeczytać : funkcja f określona jest na zbiorze <4,∞) o
wartościach w R, tzn.,że dziedziną jest przedział <4,∞)
5 sie 10:53