przytulaj
nikt : Eta mogę prosić o jakieś fajne zadanko?
Tylko nie z prawdopodobieństwa
4 sie 19:47
Artur z miasta Neptuna: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS . Punkt M jest środkiem wysokości tego
ostrosłupa. Niech x równa się odległości punktu M od krawędzi bocznej ostrosłupa, a y równa
się
odległości punktu M od ściany bocznej tego ostrosłupa.
a. Wyznacz objętość ostrosłupa w zależności od x i y oraz sprawdź, czy istnieje ostrosłup, w
którym x = 2 ∧ y = 1.
b. Oblicz cosinus kąta między wysokościami sąsiednich ścian bocznych, poprowadzonymi z
wierzchołka S ostrosłupa.
Zadanie maturalne (z dawnych lat)
4 sie 20:09
nikt : Czyli x oraz y są wysokościami trójkątów prostokątnych ? Dobrze ja to rozumiem?
4 sie 20:24
Eta:
4 sie 20:39
nikt : dajcie jakąś podpowiedź

Rysunek dobry do tej podpowiedzi też sie przyda
4 sie 20:44
Saizou :

mnie się wydaje że coś takiego
4 sie 20:48
nikt :

czerwony − x
zielony − y
4 sie 20:51
Godzio:
Nie spodkiem, a
środkiem
Nie ma co dawać podpowiedzi, za 4 h możesz poprosić o podpowiedź, to będzie dobry czas na
myślenie
4 sie 20:51
rumpek:
4 sie 20:52
Eta:
4 sie 20:55
nikt : Godziu nie pomagasz
4 sie 20:58
rumpek: ISCP w ogóle na twoim rysunku nie ma punktu M

(który jest ŚRODKIEM wysokości

tego
ostrosłupa)
4 sie 21:02
nikt : środkiem a nie spodkiem xD
4 sie 21:07
rumpek:
4 sie 21:08
Godzio:
Zadanie nie jest trudne

Rysuj sobie przekroje, z "iksem" i "igrekiem", trochę rachunków i
koniec
4 sie 21:15
Artur z miasta Neptuna:
Punkt M jest
środkiem wysokości tego ostrosłupa
Dlaczego M traktujecie jako środek kwadratu
4 sie 21:19
Artur z miasta Neptuna:
Godzio −−− toć to zadanie maturalne ... a zadania maturalne nigdy nie były trudne ... trzeba
było tylko trochę rachunków i 2 strony opisywania 'skąd co się wzięło'
4 sie 21:20
Godzio:
No mi właśnie sporoooooo rachunków wyszło

Wynikami się nie chwale bo chodziło mi o sam fakt
obliczenia, a nie sprawdzałem czy nigdzie się nie pomyliłem
4 sie 21:23
Patryk: skorzystałeś z podobieństwa trójkątów prostokątnych ?
4 sie 21:26
Godzio: Jeśli to do mnie pytanie to tak
4 sie 21:27
rumpek: każdy chyba z tego skorzystał
4 sie 21:32
Patryk:
4 sie 21:36
nikt : to nie mój poziom

Możecie wrzucić rozwiązanie.
4 sie 22:06
4 sie 22:18
nikt : Jak widać miałem szczęście.
4 sie 22:19
Eta:
Dokładnie
4 sie 22:20
Godzio:

H − wysokość ostrosłupa
h − wysokość ściany bocznej
a − krawędź podstawy
b − krawędź boczna
d − przekątna podstawy
Rób łosiu (tylko nie pomyl się, trójkąty 1 i 2 nie są podobne)
4 sie 22:29
nikt :
Czy chociaż jedno z tych jest dobrze ?
Obydwa oczywiście być nie mogą.
4 sie 22:49
Mila:
Zadanie dla Nikt
Wyznacz taką liczbę a, żeby funkcja
| | 1 | | π | |
f(x)=a sinx+ |
| sin3x miała ekstremum lokalne w punkcie x= |
| . |
| | 3 | | 3 | |
Następnie zbadaj, czy to jest maksimum czy minimum.
4 sie 22:54
nikt : Mila do tego zadania trzeba znać pochodne ?
4 sie 22:55
ZKS:
Raczej tak.
4 sie 22:59
Mila: Tak.
4 sie 22:59
Mila: Zadanie 2.
Rozwiąż równanie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + |
| +.........=1−2x |
| | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | |
4 sie 22:59
ZKS:
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego gdzie:
4 sie 23:01
nikt : Ja jeszcze nie miałem pochodnych
4 sie 23:02
Mila: No to masz zadanie 2.
Co miałeś na algebrze? Na analizie?
4 sie 23:04
rumpek: a może chcesz zadanie związane ze stereometrią

?
4 sie 23:05
nikt : nie

Nie nakładajcie na mnie za dużo zadanek na raz
4 sie 23:11
nikt : Na razie pan Godzio będzie minie z tym ostrosłupem męczył.
4 sie 23:11
ZKS:
To ja sobie zrobię jeżeli można to z ekstremum?
4 sie 23:12
Godzio: Czemu ja

? To nie ode mnie zadanko, ja dałem tylko wskazówkę

Poczekamy na eksperta to
oceni Twoje wyniki

W między czasie możesz robić inne zadania
4 sie 23:12
nikt : ZKS ekstremum jest twoje
4 sie 23:14
ZKS:
Dziękuję.

f'(x) = acos(x) + cos(3x)
| | 1 | |
f(x) = 2sin(x) + |
| sin(3x) |
| | 3 | |
f''(x) = −2sin(x) − 3sin(3x)
| | π | | 2√3 | | π | |
−2sin( |
| ) − 3sin(π) = − |
| < 0 Więc w punkcie |
| jest maksimum. |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
4 sie 23:20
ZKS:
Heh jak fajnie zapisałem powinno być −
√3.
4 sie 23:21
Mila: ZKS − zgadza się.
4 sie 23:47