Kombinatoryka
Kombi: Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których cyfra tysięcy jest mniejsza od cyfry setek, a cyfra
setek jest mniejsza od cyfry dziesiątek?
Odp: 7560
Ale jak to policzyć?
4 sie 18:23
Maslanek: Cyrfry tysięcy − cyfry setek
1−2
1−3, 2−3
...
1−9, 8−9
Razem: 1+2+..+7+8 = 36
Cyfry setek − cyfry dziesiątek
Podobnie 36 przypadków.
−−−−−−−−
W pierwszym przypadku mamy 36 rozwiązań i w drugim tyle samo. Dlatego też możemy ułożyć liczby
na 36
2 sposobów. (chyba

)
4 sie 18:30
Maslanek: Hm...
Chyba nie
4 sie 18:30
Maslanek: Cyfry setek muszą być mniejsze od cyfr dziesiątek (a setki zaczynają się od 2, więc dziesiątki
od 3)
Stąd też mamy 1+...+7 = 28 takich przypadków.
Ale co dalej?
4 sie 18:35
konrad: a czemu do dwójki?
4 sie 18:37
Maslanek: Muszą być większe od tysięcy.
4 sie 18:38
konrad: no ale cyfra tysięcy może być równa 0
4 sie 18:39
Maslanek: True.
To by dawało odpowiednio 45 i 36 kombinacji.
Ale to i tak mało pocieszające, bo później mi wychodzi więcej liczb niż jest pięciocyfrowych
4 sie 18:47
konrad:
4 sie 18:48
Maslanek: Ale cyfra setek nie może też przekroczyć 8.

Czyli mamy 36 i 36 kombinacji,
4 sie 18:58
panteon: cyfry 10−tek to od 2 do 9
jeśli 2 to setki/tysiące = 1/0 − 1 kombinacja
jeśli 3 to 1/0 lub 2/0 lub 2/1 3 kombinacje
a więc wychodzi wzór 1+1+2+1+2+3+1+2+3+4.....
czyli: 1+3+6+10+15+21+28+36=120
120*9*10=10800 kombinacji czyli albo ja się mylę albo odpowiedź jest błędna
zauważyłem ,że 7560/90=84 a 84 to wynik zgodny z moim wzorem tylko żę dla 7−miu wartości
zamiast ośmiu, ale nie wiem dlaczego miałoby tak być.
5 sie 01:54
Aga1.: Moja odp. też 10800.
5 sie 10:45