ostroslup..
ertyui: ostroslup−ponownie nowe zadanie
znowu jakies podchwytlie

znowu nie ma a... nie wiem to wyliczyc..
krawedz boczna ma dlugosc 10 i tworzy z plaszczyzna podstawy kat 45 stopni..
ostros. prawid. trojkat.
4 sie 16:58
Mila: Przepisz dokładnie treść.
4 sie 17:01
ertyui: .. znajdź pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego w którym:
krawędź boczna ma długość 10 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α= 45 stopni.
4 sie 17:06
4 sie 17:15
konrad:

powiedzmy, że wyliczymy najpierw H:
sin 45=h/b
i sorry, w poprzednim zadaniu napisałem 2/3 hp a powinno być 1/3 hp
4 sie 17:15
4 sie 17:17
ertyui: ja juz tamto zostawiam...zrylo mi mózg doszczętnie.. jadę dalej z zadaniami, ale dziekuje
dzieki picia, zaraz to sobie ogarne
4 sie 17:18
ertyui: a wytlumaczy mi ktos dlaczego tam jest 2/3 hp?
4 sie 17:20
4 sie 17:24
ertyui: a dobra mam wyjasnienie tam
4 sie 17:26
ertyui: istnieje jakis inny sposob aby ominac to 2/3 ? nie mam w zeszycie tego typu zdan ,,cholerka
4 sie 17:27
ertyui: a nie cos znalazlam, wybaczcie moje zamotanie w temacie
4 sie 17:28
picia:
tylko spokoj

licz powoli, oplaci Ci sie
4 sie 17:32
ertyui: mnie matma niesamowicie stresuje, dziwne prawda. kiedy juz gdzies blad zrobie poddaje sie
szybko eh.. szkoda gadac. powolutku sobie licze
4 sie 17:34
picia:
nie znow takie dziwne

ja natomiast kiedys jak liczylem i wiedzialem juz jak robic to robilem
to szybko i w 90 % mialem "glupie bledy". i musialem poprawiac i zajmowalo to w sumie duzo
wiecej czasu niz jakbym na poczatku liczyl wolniej. no i od tamtej pory niemal automatycznie
licze wolno i sprawdzam. i oplaca sie
4 sie 17:39
ertyui: No tak. Ja tu zauwazam poza tym ze mam straszne braki wiedzy... tzn moze tak − zapomnialam
wiele rzeczy.
Wracajac do zadania.. juz sie zestresowalam bo mi wyszly dziwne wyniki V mi wyszlo 375 √3 / 4
Pb= 452 √19
Pp= 225 √3 / 4
no i Pc = ... 452 √19 + 225 √3 / 4
strasznie dziwne..
4 sie 17:55
picia:
sorka, ja Ci tego nie policze, bo po prostu jestem zbyt leniwy
4 sie 17:58
ertyui: ważne,że nakierowałeś mnie, a wydaje mi się ,że tak musi być po prostu. robiłam zgodnie ze
wszystkimi wskazówkami
4 sie 18:00
ertyui: a nie, blad widze. ozesz! hahaha... co ja mam dzisiaj za dzien, robilam zkatem 30, a w
poleceniu jest 45, no to lecim od nowa...
4 sie 18:03
4 sie 18:04
ertyui: juz znalazlam blad, wiec teraz tylko poobliczac na podstawie tego co mam, zmienic dane i bedzie
wszystko ok
4 sie 18:06
ertyui: ej...za pomoca tej ekierki... cholera doszlam do zadania z ktorym mialam wczesniej problem !
cudownie

)
4 sie 18:10
picia:
4 sie 18:18
ertyui: https://matematykaszkolna.pl/strona/2280.html a kiedy sie uzywa tgeo wszystkiego

kiedy mam np w zadaniu ze..hm... O! .... [..] i ze
sciana boczna tworzy z podstawa kat 45 stopni i jest to ostroslup prawidlowy szesciokatny,
sciany sa rownoramienne/// hm kurde no nei wiem kiedy to moze stosowac
4 sie 19:50
ertyui: bo robie sobie jedno zadanie, i dzialam wedlug tej strony nie wiem czy rozwiazuje dobrze
4 sie 19:51
ertyui: cale zadanie brzmi
oblicz pc i v wiedzac ze,najdluzsza przekatna podstawy ma dl 6 cm, i sciana boczna tworzy z
podstawa kat alfa=45 stopni
no i tak sobie licze..zaraz napisze co mi wyszlo
4 sie 19:52
konrad: pc i v czego
4 sie 19:53
ertyui: ostroslupa prawidlowego szesciokatnego
4 sie 19:54
ertyui: napisalam wyzej
4 sie 19:55
ertyui: ale mi tu cudy powychodzily... zaloze sie ze pewnie znowu zle cos policzlam.
ale wyszlo mi na podstawie tego linku ktory wstawilam wczesniej ze....
Pp= 9√4 / 4
Pb=108√2
V=9√12 / 4
Pc= 9√4/ 4 + 9√12 / 4
4 sie 19:58
konrad: Pp powinno wyjść 27√3/2
4 sie 20:04
ertyui: jak to obliczyles?
4 sie 20:04
konrad: napisz jak obliczyłaś pole podstawy
4 sie 20:04
ertyui: Pp= 9√3 / 4
pomylilam sie , ale i tak mi nie wyszlo dobrze..
4 sie 20:05
konrad: ale z jakiego wzoru korzystałaś?
4 sie 20:05
ertyui: dobra widze ze zle a podalam....jezu

ale jak poprawnie mialabym teraz zrobic to i tak wychodzi mi
Pp= 6* a
2 √3 / 4
czyli
Pp= 6* 6
2 √3 / 4 i wyszło = 36
√3 / 4
4 sie 20:08
konrad:

2a=6 ⇒ a=...
4 sie 20:08
konrad: | | 27√3 | |
i oczywiści wyjdzie |
| , wcześniej źle napisałem |
| | 2 | |
4 sie 20:10
ertyui: to czyzby zle wzory byly podane w ksiazce..... ? ech.. znowu to samo..
4 sie 20:10
ertyui: nie wiem juz nic.. nie umiem matmy w ogole z tego co widze

heh..
4 sie 20:14
ertyui: zapomnialam jeszcze pomnozyc przez 6 ale i tak znowu wyjdzie cos innego, bez sensu..

nie
wiem czy Wy mi tak ryjecie banie czy w ksiazce sa bledy . . masakra
4 sie 20:16
konrad: dobra, czego tutaj w tym zadaniu nie rozumiesz?
4 sie 20:16
ertyui: ehh...chyba przyjdzie mi na korki wydac siano.
4 sie 20:16
ertyui: w ogole inny wzor u Ciebie widze anizel mam w ksiazce..
4 sie 20:16
ertyui: niewiem moze cos innego jeszcze powinno byc, zaraz poszukam w innych i moze znajde to co Ty
napisales, moment
4 sie 20:17
ertyui: moze cos zle spisalam, zaraz sie na spokojjnie zabiore...strasznie nerwowo dzisiaj dzialam z
zadaniami bo ciagle mi nie wychodzi
4 sie 20:19
konrad: może w książce jest dobrze, tylko może coś źle patrzysz? jaka to książka?
4 sie 20:19
ertyui: jakas stara matematyka,kelandz osmioklasisty.., nie ma podanych poszczegolnych wzorow do
kazdego tylko jeden wspolny.. no i prosze, biore inna ksiazke i co sie pojawia? jakies inne
wzory...
ale nie widze tu na szesciokatny, znasz moze strone na poszczegolne wzory na objetosc itp?
4 sie 20:27
ertyui: kalendarz *
4 sie 20:27
ertyui: ale dla szesciokatnego mam tylko ten co pisalam wyzej, zadnego innego nie widze
4 sie 20:28
4 sie 20:29
konrad: to co masz podane pod tym linkiem jest to wzór na pole sześciokąta foremnego
4 sie 20:30
4 sie 20:30
ertyui: no a jakies jest na Pp ?
4 sie 20:31
ertyui: o na Pc np wszedzie mam jeden czyli Pc= Pp+Pb... o rany wszysttko pozmieniac musze

poszukac
najpierw co i jak..
4 sie 20:32
konrad: | | 3a2√3 | |
w tym zadaniu figurą w podstawie jest właśnie sześciokąt foremny, zatem Pp= |
| |
| | 2 | |
4 sie 20:33
konrad: no trudno żeby Ci podali wzór na Pc każdego ostrosłupa....
4 sie 20:33
ertyui: a Pc wlasnie obliczamy Pc= Pb+Pp we wszystkich ostroslupach tak?
4 sie 20:33
ertyui: tak tak.. racja, wiem..ale juz sie motam. pozmieniam wzory, poszukam i na dzis pasuje bo zle
rzeczy sie dzieja heh
4 sie 20:34
ertyui: na Pb= 6 * 12 *a *h tak ?
4 sie 20:35
konrad: no w tym przypadku tak
4 sie 20:35
ertyui: V= 13 Pp* H
juz o wszystko spytam od razu zeby miec pewnosc
4 sie 20:37
konrad: tak
4 sie 20:38
ertyui: a i tak mi nie wychodzi to Pp jak Tobie. ile Ci wyszlo H, h i r?
4 sie 20:38
ertyui: w sumie to r nie wazne,
4 sie 20:38
konrad: tego nie liczyłem, liczyłem tylko Pp
4 sie 20:39
ertyui: nie no uis byc.. dzialalam znowu zgodnie z katami w ostroslupach. mozesz mi napisac jak to
zrobiles?
4 sie 20:39
ertyui: hm..oke
4 sie 20:39
konrad: no tak musi, tylko ja po prostu tego nie liczyłem bo starałem Ci się wyjaśnić Pp
4 sie 20:41
ertyui: okej okej w porzadalu
4 sie 20:42
konrad:

na podstawie tego linku, który podał picia:
hp=H
4 sie 20:43
ertyui: zajebiscie..

to git , wlasnie tak dzialalam !
i to tak za kazdym razem mozna dzialac, odnosnie tego linku ? kiedy ma sie podane katy takie
jak w tym linku?
4 sie 21:17
konrad: no tak
4 sie 21:26
ertyui: nie znalam tego wczesniej, albo nie utrwalilam jak nalezy, ulatwia sprawe
4 sie 21:27
ertyui: tylko zastanawia mnie, dobra napisales ze 2a=6 , a...=
i wyszo 3.. skoro tam w polceniu jest podane ze a ma 6?
4 sie 21:43
ertyui: ze wzgledu na to ze licze polowe trojkata ? i nie uwzgledniam przy liczeniu Pp calosci?
4 sie 21:43
konrad: w poleceniu masz napisane, że 6 to najdłuższa przekątna
4 sie 21:45
ertyui: a wszystkie przekatne sa przeciez rowne ? tzn chyba nie rozumiem tego .
4 sie 21:45
ertyui: a normalnie jesli bym tego nie miala napisane tylko ze przekatna to licze normalnie z tym 6?
4 sie 21:46
ertyui: czyli jakby przekatna tego malego trojkacika ?
4 sie 21:49
konrad: wszystkie przekątne sześciokąta foremnego są równe?
4 sie 21:50
ertyui: a nie.. sory ! dluz. 2a
krotsza a
√3..
4 sie 21:53
ertyui: a jak bd liczyc Pb= 6 * 1/2 *a *h to tez uzywam tego 3? tej dluzszej jo? caly czas przez
zadanie isc z ta mysla tak ?
4 sie 21:55
ertyui: kurde dziury w glowie niesamowite
4 sie 21:56
konrad: jak a już masz i policzysz sobie h, to po co Ci przekątna podstawy do szczęścia?
4 sie 21:58
ertyui: do wyliczenia Pc ?
4 sie 21:58
ertyui: Pb+Pp?
4 sie 21:58
ertyui: ano tak.. dobra czaje o czym mowisz.. jery przepraszam najmocniej..xd
4 sie 21:59
ertyui: koniec matmy na dzis, z calego serducha dziekuje za czas poswiecony i checi na pomoc

jutro
znow sobie rusze..
4 sie 22:00
konrad:
4 sie 22:02
picia:
alez uparta!

i dobrze
4 sie 22:03
ertyui:

to Wam kwiatki się należą hehe

dobranoc !
4 sie 22:04
ertyui: trzeba byc upartym, w przeciwnym wypadku bym nie doszla do wynikow, prawidlowych rozwiazan, a
zalezy mi mimo wszystko aby to zrozumiec..

widziecie jaka radoche pozniej mam z tego haha
4 sie 22:05
ertyui: Czasem niesamowicie ciezko bo czegos sie zapomnialo, wylecialo z glowy, gdzies nieuwaznie
przepisalo i tak sie tworzy masa problemow, dzieki Wam za to wybrnelam i dzieki serio
4 sie 22:08
picia:
u mnie sie mowi ze jestes "szałaputna" tzn za szybko, zbyt niedokladnie...

takie odnosze
wrazenie chocby po ilosci postow
4 sie 22:11
ertyui: hahaha poniekad mysle ze tak jest, jednakowoz ubytki w pamiec rowniez robia
swoje,poprzypominalam sobie i..co ciekawe− nauczylam sie nowych rzeczy sobie wyobrazcie, np z
ta ekierka, szczerze powiedziawszy nie pamietam tego ze szkoly..albo nie mielismy ? nie wiem
bynajmniej mi to bardzo pomoglo i o to chodzi !
4 sie 22:13
picia:
4 sie 22:15
ertyui: jeszcze jedno− odnosnie tych bledow ktore mam we wzorach z ksiazki..objetosc na ostroslup
prawidlowy szesciokatny
to V= a2 √3*h / 2
?
4 sie 22:20
picia:
tak. ale nie ucz sie tych wzorow!
a reszte sobie wyprowadzaj. wystarczy znac wzory na pola figur plaskich
np tu
| | 1 | | a2*√3 | | a2*√3 | |
V= |
| *6* |
| *H= |
| *H |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
4 sie 22:27
ertyui: hmmm..jeszcze ciekawiej, ale to znaczy ze co.. jesli teraz w zadaniu chce sobie obliczyc V to
mam kierowac sie wzorem tym pierwszym ktory napisales?
4 sie 22:29
ertyui: tzn normalnie uzywalam zawsze wlasnie tego ogolnego dla ostroslupa i wychodzily wyniki
4 sie 22:30
konrad: no ten pierwszy który podał picia jest ogólny
4 sie 22:32
picia:
| | 1 | |
nie ze masz sie kierowac tylko pamietac ze objetosc ostroslupow to |
| Pp*H i patrzysz co |
| | 3 | |
tam masz w podstawie. tu jest szesciokat foremny, czyli to jest 6 trojkatow rownobocznych a
wzor na pole trojkata rownobocznego powinnas znac

. po co zasmiecac glowe dodatkowymi
wzorami..to dalej to jest po prostu poskracane i tyle
4 sie 22:34
ertyui: no tak ale to nim sie mam kierowac? czy do poszczegolnych bryl , uzywac ich wlasnych V ? wiecie
co.. jutro sobie musze spisac wszystko jak nalezy z tymi wzorami, straszny balagan jest
4 sie 22:37
ertyui: no okej ,w porzadku
4 sie 22:37
4 sie 22:38
picia:
TAK, tym ogolnym sie kieruj a do konkretnego ostroslupa sama sobie wyprowadzisz. zreszta tak
samo przy graniastoslupach(V=Pp*H) i tyle wystarczy.
4 sie 22:39
konrad: duże, małe, bez różnicy, możesz sobie nawet oznaczyć przez 'x'
4 sie 22:40
ertyui: OK !

czaje wszystko , koniec zameczenia juz obiecuje .. na dzis..

to dobrej nocy jeszcze raz i dziekuje po raz setny
4 sie 22:40
picia:
duze czy male h.. to tylko literki. ja jestem przyzwyczajony ze H to wysokosc calej bryly a
male h to np wysokosc sciany bocznej.
4 sie 22:42
ertyui: tak racja racja. jutro na swiezo znowu wszystko elegancko, takze mam nadzieje,ze bedzie mniej
problemow
4 sie 22:43
ertyui: ja sie tez tak przyzwyczaje
4 sie 22:44
picia:
4 sie 22:49
5 sie 11:33
konrad: no raczej
5 sie 11:34
ertyui: ołrajt
5 sie 11:34
ertyui: oblicz pc i v, krawedz boczna ma dlu. 8 cm, i tworzy z plaszczyzna podstawykat 60 stopni
pomoze mi ktos rozwiazac to ? tzn ja chce sprawdzic tylko czy mam dobre wyniki
Pp= 18√3
Pb=i tu cos mi nie pasuje bo nie mam malego h ? jak wyliczyc? z innego kata chyba ?
V=32√3
5 sie 11:44
ertyui: h=2 ? albocos mi sie pomieszalo
5 sie 11:47
ertyui: a nie ha nie bd miec tyle
5 sie 11:48
konrad: jaki to ostrosłup?
5 sie 11:58
picia:
co to w ogole za bryla?
Uwaga: zrob sobie duzy, wyrazny rysunek. oznacz dane. znajdz trojkat prostokatny i oblicz co
potrzebujesz.
5 sie 12:02
ertyui: prawidlowy szesciokatny
mam wyrazny rysunek ale wlasnie w tych zadaniach jest tak jakbym musiala liczyc z dwoc
trojkatow, bo np pewne rzeczy jak np H,a,b sciane boczna mam w jednym, a male h gdzie tez
potrzebuje wyliczyc mam juz w innym trojkacie, troche nie czaje, tak jakbym musiala policzyc
to h z innego trojkata i pozniej sobie pod wzor ustawic all
5 sie 12:05
picia:
popatrz na rysunek. wszystko mozesz policzyc

PS jest jeszcze takie piekne cos jak twierdzenie Pitagorasa
5 sie 12:08
ertyui: hmm..nie wiem jak wyliczyc z kata nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy − h...
wiem ze jest ale jak wyliczyc h skoro nie mam tego w tym kacie

nie wiem kurcze
5 sie 12:10
picia:
a wysokosc ostroslupa mozesz?co jeszcze mozesz?
5 sie 12:11
ertyui: moge wysokosc ostroslupa, podaną mam sciane boczna b− ktora wynosi 8, i a
a h ?:<
5 sie 12:13
5 sie 12:13
picia:
juz to pisalem. z czego sie sklada szesciokat foremny?
5 sie 12:15
ertyui: no tak tak..ale jak jest Pb= 6* 1/2 * a *h...
kurcze chyba sie nie rozumiemy..
5 sie 12:15
ertyui: z trojkacikow rownobocznych i sciany sa trojkatami rownoramiennymi...hm
5 sie 12:18
konrad: jak policzysz a i H to policzysz i h
5 sie 12:18
picia:

b− krawedz boczna
H− wysokosc ostroslupa
a− polowa przekatnej, ktora jest jednoczesnie dlugoscia boku szesciokata
5 sie 12:19
konrad: a pomiędzy a i b masz kącik 45o
5 sie 12:20
konrad: sorry, 60o
5 sie 12:20
picia:

x− polowa dlugosci boku
b− krawedz boczna
h− wysokosc sciany bocznej
5 sie 12:22
ertyui: /no to dobra h bedzie miec zgodnie z tym wszystkim − 2√5 ?
oO.. yhm...xd
5 sie 12:22
picia:
teraz mam nadz ze jasne
5 sie 12:23
ertyui: nie no to juz cos innego, inne oznaczenia mi obaj daliscie XD to czyli tak jak pisalam, do
obliczenia musze skorzystac z drugiego kata gdzie mam h, dobra wiem juz chyba all
5 sie 12:24
ertyui: 2√15 skoro tak xd
5 sie 12:26
ertyui: to dobrze myslalam, ze musze skorzystac z tego kata gdzie mam h...tylko o to mi chodzilo
5 sie 12:26
konrad: mi wyszło h=4√3
5 sie 12:26
konrad: a nie sorry, to H
5 sie 12:27
ertyui: ze co...oO o boze..xd
a jakie Ci wyszlo H, a ? bo b podane jest 8
5 sie 12:27
ertyui: ja H to mam samo 4 xd
5 sie 12:28
konrad: 8 to jest krawędź boczna, ale teraz to sam sie zamotałem...
5 sie 12:28
ertyui: sinus 30 stopni = 1/2
na krzyz zrobic zgodnie z trojkatem prostokatnym, a przez c
12 =
H8
i wyjdzie H=4
5 sie 12:30
konrad: h=4√3, h=2√15
5 sie 12:31
ertyui: no tak krawedz boczna, a korzystala z trojkata − kat nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny
podstawy
5 sie 12:31
konrad: 60 nie 30
5 sie 12:32
ertyui: zle masz to H chyba xd bo ja mam 4 i mi wyszlo tez 2√15 xd
5 sie 12:32
ertyui: nie wierze.....XDDD co ja odwalilam XD znowu to samo co wczoraj nie patrze w ogole, Przepraszam
bardzo XD
5 sie 12:33
ertyui: dobra to wszystko sie zgadza XD jeju.. zanim ja cos napisze tu to sprawdze z 10 razy xd
5 sie 12:34
picia:
no pisalem Ci to wczoraj bys robila wolno i sprawdzala.
H= 4√3
a=4
h=2√15
5 sie 12:37
ertyui: wiem wiem..obiecuje poprawe od teraz, czekaja mnie graniastoslupy,zobaczymy jak mi pojdzie

TAK jest ! wszystko sie zgadza
5 sie 12:39
ertyui: Konrad a pamietasz to zadanie co H wyszlo 0 ? bo ja uzylam tej ekierki np i tez doprowadzilam
do wynik H=0 , tak tez chyba mozna co?xD
5 sie 12:40
ertyui: dzieki bardzo za pomoc w tym zadaniu picia i Konrad
5 sie 12:41
konrad: no można tylko nie ma sensu
5 sie 12:44
picia:
mozna mozna.
zawsze gdy masz trojkat prostokatny o katach 30,60 badz 45,45 to mozna
5 sie 12:45
ertyui: ale skoro mi jest latwiej tak t jest sens
5 sie 12:45
konrad: tzn. chodziło mi o to że w ogóle w tym zadaniu nie było sensu liczyć czegokolwiek, ale ogólnie
stosować tą metodę ekierki jest sens
5 sie 12:47
ertyui: ja wiem wiem, ja liczylam tylko to H

i doszlam za pomoca tej ekierki do tego ze to ma 0 to
co wszyscy pisali na temat tego zadania nie moglam skumac, a za pomoca tego poszlo raz dwa
wiec jest super
5 sie 12:48
ertyui: w graniatoslupach tez moge uzywac ekierki tak? wszeedzie uzywac moge gdzie mam trojkat
prostokatny tak?
5 sie 13:48
picia:
TAK. wszedzie gdzie masz trojkat prostokatny o takich kątach
5 sie 13:49
ertyui: ok

nie krzyyyycz! teraz zauwazylam ze napisales to wyzej ! XD
5 sie 13:50
ertyui: hehe
5 sie 13:50
Saizou : jeśli jest trójkąt prostokątny o kątach 30,60,90 lub/i 45,45,90 to możesz śmiało z tych
własności korzystać
5 sie 13:50
ertyui: okeja
5 sie 13:52
picia:
nie krzycze tylko podkreslam zebys juz zapamietala
5 sie 13:53
Saizou :

zadanie dla
ertyuii, oblicz przyprostokątną
5 sie 13:54
ertyui: wyliczylam wyszlo
b= 9√2 / 2
tak?
5 sie 14:10
Saizou : 
to teraz to:
podaj długości wszystkich boków wiedząc że przeciw prostokątna trójkąta o kątach 30,60,90
wynosi 2
5 sie 14:13
ertyui: a=1
b=
√3
c=2

git?
5 sie 14:16
picia:
przeciwprostokątna. tak mi sie przynajmniej zdaje

widze ze z dowodem czekasz na
rumpka
5 sie 14:17
picia: git
5 sie 14:17
ertyui: to klasa

lece liczyc w takim razie te graniastoslupy... skoncze pozniej bryly..i najgorsze
mi chyba zostaje−statystyka i rach. prawdopodobienstwa
5 sie 14:19
Saizou : tak nie wiem skąd ta spacja mi się tak pojawiła

a nad dowodem cały czas myślę
5 sie 14:19
ertyui: dzięki za takie szybkie zadanka sprawdzające Saizou
5 sie 14:20
Saizou : proszę bardzo
5 sie 14:22
ertyui: graniastoslup prawidlowy czworokatny
oblicz pc i v , przekatna podstawy ma dlugosc 6 cm, zas przekatna glowna tworzy z podstawa 60
stopni
cos mi sie tu chyba pochrzanilo z ta przekatna...
Pp=48
Pc=96+48√3
V=48+2√3
5 sie 14:41
Aga1.: Jak obliczyłaś Pp?
5 sie 14:50
konrad: Pp=18
5 sie 14:50
Saizou :

a teraz dasz radę
5 sie 14:51
ertyui: a tak podknelam sie, cholera ja sie chyba nie naucze...xd
zgadza sie pp = 18
Saizou dzialalam zgodniez tym tylko sie zastanawiam ze skoro wzor pa przekatna kwadratu jest
a√2 to chyba do tej 6 musze dopisac to √2 ? czy za bardzo kombinuje ?
bez dopisywania zadnego z sama 6
Pc=36+48 √3
V=18+2√3
?
5 sie 14:58
konrad:
a√2=6
a=6/√2
a=....
5 sie 14:59
Saizou :

zatem wiesz że przekątna to a
√2, a w tym wypadku jest ona równa 6, zatem możesz zapisać że
a
√2=6
5 sie 15:02
Aga1.: | | 1 | | 1 | |
Jeśli przekątna kwadratu d=6, to Pp= |
| d2= |
| *62=18 |
| | 2 | | 2 | |
5 sie 15:03
ertyui: kurcze to czyli wszystko od nowa musze liczyc praktycznie.. ?
hm pomocy .. heh ..juz sie pogubila mw obliczeniach..
5 sie 15:08
ertyui: nie wiem to to 3√2 mam przyjac juz na cale liczenie? czy wyliczenie tylko tych pozostalych
bokow ?
a pozniej pod wzory podstawiac tylko to 6?
5 sie 15:12
ertyui: a nie..to tylko licze z tym 3√2 to Pp zdaje sie..xd
5 sie 15:18
ertyui: bo przekatna tyczy sie podstawy, czyli normalnie przy wyznaczaniu bokow kolejnych, uzywam
normalnie 6 jak w poleceniu jo?
5 sie 15:19
ertyui: juz wszystko mam ok zdaje sie
5 sie 15:25
konrad: heh
5 sie 15:26
ertyui: wiem wiem, ze zamieszanie sie zrobilo heh. ale juz sytuacja opanowana, dzieki lece robic dalej
zadania.
5 sie 15:27