pierwiastki całkowite i pierwiastki wymierne
d4mian: rozwiąż równanie −3x3 +15x2 − 20x + 6 = 0
odp: x = 1 − √33, x = 1 + √33, x = 3
4 sie 15:06
Mila: W(1)=−3+15−20+6=−2≠0 ⇔1 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
W(−1)=3+15+20+6≠0
W(2)=−24+60−40+6≠0
W(−2)=24+60+40+6≠0
W(3)=−3*27+135−60+6=−81+75+6=0
x=3 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Teraz podziel w(x) przez (x−3)
to otrzymasz wielomian II stopnia.
4 sie 15:17
nikt : −3x3 + 15x2 − 20x + 6 = 0 //(−1)
3x3 −15x2 + 20x − 6 = 0
3x3 − 9x2 − 6x2 + 18x + 2x − 6 = 0
3x2(x−3) − 6x(x−3) + 2(x−3) = 0
(3x2 − 6x + 2)(x−3) = 0
dalej sobie poradzisz.
4 sie 15:19
d4mian: wyszło
4 sie 15:34
d4mian: dzięki
4 sie 15:34
d4mian: 2) 3x3 − x = 1 − 7x2
4 sie 15:39
nikt : 3x
3 +7x
2 − x − 1 = 0
| | 1 | | 1 | | 7 | | 1 | |
w(− |
| ) = − |
| + |
| − |
| − 1 = 0 |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | |
czyli x = − |
| jest pierwiastkiem |
| | 3 | |
3x
3 + x
2 + 6x
2 +2x − 3x − 1 = 0
x
2(3x+1) + 2x(x+1) − 1(3x+1) = 0
(x
2 + 2x − 1)(3x+1) = 0
dalej sobie poradzisz.
4 sie 15:52
d4mian: skąd wiedziałeś, że − 13 daje 0 ? mam właśnie z tym problem akurat właśnie w tym
przykładzie bo "zgodnie z twierdzeniem pierwiastków całkowitych wielomianu szukamy wśród
dzielników wyrazu wolnego"
4 sie 22:07
4 sie 22:09
Maslanek: To już poziom rozszerzony
4 sie 22:11
d4mian: no ok dzięki... wiem, że rozszerzony bo właśnie mam taki poziom do ogarnięcia + podstawa
4 sie 22:21
d4mian: no to jeszcze −4x + 4 = 3x3 + x2 jak rozbić na czynniki
pierwiastek to 23
4 sie 22:53
Gustlik: Najłatwiej Hornerem − przy "nie pasujących" współczynnikach nie zalecam grupowania, to metoda
dla bystrych. Nie każdy jest tak bystry jak
nikt,zeby zauważyć, jak mozna porozbijać
wspólczynniki, aby pasowały. Grupowanie wyrazów to najtrudniejsza metoda w tego typu
wielomianach, można je stosować tam, gdzie widać wyraźnie zależność między współczynnikami,
np. x
3+2x
2−4x−8=0.
Nikt wykazał się bystrością, ale mało kto tak umie robić. Horner
jest najłatwiejszy i najszybszy dla tego typu zadań.
−3x
3 + 15x
2 − 20x + 6=0
"Kandydaci" na pierwiastek to:
+−1, +−2, +−3, +−6
−3 15 −20 6
1 −3 12 −8 −2
−1 −3 18 −38 44
2 −3 9 −2 2
−2 −3 21 −62 130
3 −3 6 −2 0
x=3 jest pierwiastkiem
(x−3)(−3x
2+6x−2)=0
Δ=12,
√Δ=2
√3
| | 3+√3 | | 3−√3 | |
Odp: x=3 v x= |
| v x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
5 sie 00:22
Gustlik: Najlepiej Hornerem − pamiętajcie, ze najlepsze są NAJPROSTSZE ROZWIĄZANIA:
3x
3 +7x
2 − x − 1 = 0
"Kandydaci" na pierwiastek to:
3 7 −1 −1
1 3 10 9 8
−1 3 4 −5 4
0,333333333 3 8 1,666666667 −0,444444444
−0,333333333 3 6 −3 0
| | 1 | |
x=−0,333333333=− |
| jest pierwiastkiem |
| | 3 | |
Δ=72,
√Δ=6
√2
x
2=−1+
√2
| | 1 | |
Odp: x=− |
| v x=−1−√2 v x=−1+√2 |
| | 3 | |
5 sie 00:30