fdegrh
ya: Napisz wzor funkcji kwadratowej g, ktorej wykres otrzymamy w wyniku przesuniecia rownoległego o
3 jednostki w lewo i 3 jednostki w dół, wykresu funkcji f(x)=4x²
czy to bedzie:
w lewo : 4(x+3)
2
w dół:(4(x+3)
2 −3
Gustlik: W lewo, w prawo, w dół czy w górę mówimy, jak nas ktoś zaczepi w mieście i zapyta "Jak dojść na
pocztę". To powiemy − 3 uliczki w dół i czwartą w lewo. W matematyce posługujemy sie językiem
matematycznym, a nie potocznym, a więc WEKTORAMI, a nie metodą "Jak dojść na pocztę".
Przesuniecie rownoległe o 3 jednostki w lewo i 3 jednostki w dół, oznacza przesunięcie o wektor
o współrzędnych w
→=[−3, −3]. Zatem p=−3, q=−3, czyli korzystam z postaci kanonicznej
y=a(x−p)
2+q i otrzymuję f(x)=4(x+3)
2−3.
Radzę nauczyć się wektorów − o nich sporo masz tutaj − w dziale "Geometria analityczna":
https://matematykaszkolna.pl/strona/i18.html
I nie zważaj na to, że jakiś debil przeniósł wektory na rozszerzenie. Wektory to PODSTAWA nie
tylko w geometrii analitycznej, ale w ogóle wszędzie tam, gdzie wykorzystuje się układ
współrzędnych, a są proste JAK KONSTRUKCJA MŁOTKA.