| π | ||
D : x∊R\{x = | + 2kπ ; k∊C} | |
| 2 |
| sinx | ||
U{sinxcosx} + | − 2,5sinx = 0 | |
| cosx |
| 1 | ||
sinx(cosx + | − 2,5) = 0 | |
| cosx |
| 1 | ||
sinx = 0 v cosx + | − 2,5 = 0 | |
| cosx |
| 1 | ||
cosx + | − 2,5 = 0 | |
| cosx |
| 1 | ||
t + | − 2,5 = 0 | |
| t |
| 2,5 + 1,5 | ||
t1 = | = 2 > 1 sprzeczne z założeniem | |
| 2 |
| 2.5 − 1,5 | 1 | |||
t2 = | = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | π | |||
cosx = | ⇒ x = ± | + 2kπ ; k∊ C | ||
| 2 | 3 |
| π | ||
x = x = kπ ; k∊C v x = ± | + 2kπ ; k∊ C | |
| 3 |