rownanie
blogther: W jakim punkcie normalna do krzywej y = 3x3 jest równoległa do prostej
y = − 19x − 1 ?
4 sie 11:16
pigor: .. otóż (*)
f(x)=3x3 − równanie danej krzywej i niech
(xo,yo)=? − punkt
styczności , a zarazem szukany punkt normalnej do niej , a ponieważ styczna i normalna są
do siebie ⊥ , więc stąd i z warunków zadania styczna ⊥ do danej prostej y=−
19x−1 ,
zatem pochodna
f '(xo)= 9 ⇔ 9x
2o= 9 ⇔ |x
o|=1 ⇔
xo= ±1 ⇒ z (*)
yo= ±3' , czyli
P1=(−1,−3) , P2=(1,3) − szukane punkty spełniające warunki zadania . ...
4 sie 12:34
Gustlik: | | 1 | |
Jeżeli normalna, czyli prostopadła ma współczynnik kierunkowy − |
| , to styczna ma |
| | 9 | |
współczynnik a=9. Współczynnik stycznej to pocghodna funkcji w punkcie styczności. Oblicz
pochodną przyrównaj do 9 − otrzymasz ten punkt.
4 sie 12:42
pigor: ...

no to podsumowując,
dana prosta y= −
19x−1, to przesunięta równoległe o pewien wektor (nieważne jaki) prosta
normalna w punkcie styczności prostej stycznej do danej krzywej wzorem y=3x
3 − funkcji
nieparzystej , dlatego 2 takie punkty .
4 sie 13:04